E heti hirdetőnk az iKiegészítők.hu, akik több medencényi kiegészítőt kínálnak Macekhez, iPadekhez, iPodokhoz és iPhone-hoz. Nemrég adtak nekünk néhány tokot tesztelésre, és noha én pont néhány hónapja levettem az iPhone-omról a védőréteget azzal, hogy most már marad csupaszon, ismét meginogtam. Azt is elmondom, miért.

Rengeteg féle tokot lehet venni iPadhez és iPhone-hoz, ezek között viszont sok a silány minőség, még több az olyan, amit az életben nem tennék fel egy high-tech cuccra. Azt meg már régen megtanultam, hogy ha valamit "prémium kategóriásként" árulnak, nem feltétlenül kell hatalmas árcímkét mögé vizionálni. Egy bőrtok valamennyivel drágább ugyan egy műanyagnál, de egészen másfajta érzést ad - azt kell eldönteni, pár ezer forintot áldozunk-e az iPadünk, iPhone-unk finomabb tapintására.

Mert az üveg tapintása is lehet jó, de ez inkább egy rideg, high-tech érzés, a bőr meg a luxus felé viszi el a kapcsolt agyi neuronokat. Volt már nálam annak idején egymillió forintos Tag Heuer mobiltelefon is tesztelésre, egyedül a finom bőr hátlap fogott meg a telefonban - hasonló érzés volt most a zsebembe nyúlni, és megtapintani az iPhone-omat vagy az iPadet felemelni.

Az SGP ideális gyártó ebből a szempontból, rengeteg fajta szépen dizájnolt, kézzel készült bőrtokot gyárt az iOS-eszközökhöz, nem vészesen drágán. Jó tapintású, mintás vagy matt felületű tokot készítenek, amiknek külön meglepetése a belső, kütyü felé néző oldal: ez a rész legalább annyira kidolgozott, mint a külső borítás. Olyan ez, mint a Louboutin magas sarkúak, amiknek látszólag érthetetlenül a talpát festették pirosra: ritkán láthatja bárki ezt a részét a terméknek, de akkor üt.

Először lássuk az iPad-tokokat. Ezek közül a Griff csak egy hátlap, amit úgy terveztek, hogy egy Smart Cover is passzentosan rámenjen az iPadre, az SGP Argos és a Stehen pedig mágneses előlappal érkezik. A hangszóróknál mindegyiknek fémrácsot helyeztek el, ami a bőr mellett vadmalacul hat.

SGP Argos White

A legsúlyosabb tok mind közül. Fehér színű bőr borítás, masszív előlap, mikroszálas belső borítás. Az előlapon belül bőrből készült fülek találhatóak, amiben papírokat, jogosítványt és egyéb izéket tehetünk. Az előlap visszahajtható, és ezzel kitámasztható az iPad. Az ára méltó a legsúlyosabb jelzőhöz, 24 490 Ft. Fehér iPadhez javasolt.

SGP Stehen Blue

Világos színe miatt ez is jobban néz ki a fehér iPaddel, de feketével sem csúnya - mondjuk kapható feketében és pirosban is ugyanez. Szintén visszahajtható előlapja van, aminek mikroszálas belsőjére virágmotívumokat nyomtak, igazi don't worry be happy életérzés. Ára 21 990 Ft.

SGP Griff Black

Ez már csak egy hátlap, ami egy megfelelő színű Smart Coverhez passzol. Nagy előnye a súlya és az ára, hiszen a pehelykönnyű előlappal együtt is alig adnak valamit az iPad 2 súlyához. 14 490 forintba kerül.

Két iPhone 4-tokot kaptunk még.

SGP Infinity Black

A Griffhez hasonlóan csak egy hátlapról van szó, ami azért az oldalsó perem miatt védi az elülső üveget is. Mindenesetre adnak hozzá egy kijelzővédő fóliát is. A fekete Infinitynek a mikroszálas, bordő színű belső oldala még jobban tetszik, mint a külső. Amióta nálam van, fent van a telefonomon, szóval ezen én is erősen elgondokoztam. Egyetlen hátránya, hogy tapasztalatom szerint jobban melegszik vele a telefon, ha közvetlen napfény éri, de ez egyébként minden tokra igaz. Ára 8 490 Ft

SGP Valencia SWAROVSKI Crystal

Ez már inkább csajos cucc, a fehér szín és a mintázatba illesztett Swarovski kristály miatt is (a fenti galériában látható a kő közelről). Ennek már rendeltetésszerű használat közben is látszik a belső oldala, bár én az ilyen kihajtható megoldásokat személy szerint nem szeretem. Ára 11 490 Ft.