Amikor múlt héten bejelentették az elképesztő pénzügyi negyedév mutatóit, rövid időre 400 dollárig erősödtek a társaság részvényei, aztán másnap reggelre a piac 380 dollárig korrigált. Azóta viszont megemésztette a piac az eredményeket, megjött az új Air, Mac mini és a Lion, így a papírok folyamatosan erősödnek, és tegnap sikerült megint elérni a 400 dollárt.

2009. januárjában még 82 dollárért lehetett hozzájutni egy Apple részvényhez, aki akkor jól döntött, az már megötszörözte a pénzét. Én ökör, hogy nem vásároltam.

Ezt egyébként kétévente elmondom. Két év múlva is elmondom majd.

De helyezzük inkább másmilyen kontextusba az esetet. A vállalat papírjainak az összesített értéke jelenleg körülbelül 370 milliárd dollár. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pontosan ennyiért lehet hozzájutni az Apple-höz, egy hirtelen felvásárlás ugyanis bármilyen irányba el tudná lökni a papírok értékét (más kérdés, hogy Kínán kívül lassan senki sincs, aki fel tudná vásárolni az Apple-t), de a piaci kapitalizáció akkor is elég jó indikátora a cég értékének.

Főleg, hogy 370 milliárd dollárnál jelenleg csak egy cég ér többet a világon: az amerikai Exxon Mobil, 416 milliárd dollárral, ez a szám azonban hónapok óta nem nőtt, míg az Apple 50 milliárd dollárt erősített az első negyedév óta. Még egy ilyen negyedév, és a világ legértékesebb cége lesz.

Ráadásul techvállalat alig van a listában: az Exxon Mobil mellett még a szintén olajipari PetroChina, Petrobras, BHP Billiton, Royal Dutch Shell, valamint a Chevron, a bankügyekkel foglalkozó Industrial and Commercial Bank of China, valamint a China Construction Bank és a tizedik helyen tanyázó Microsoft fért bele a TOP 10-be.

És akkor még egy kontextus: a magyar GDP tavaly 130 milliárd dollár volt. Kis szorzással kiszámolható, hogy a teljes országnak három évig kéne dolgoznia és minden megtermelt fillért félretennie (tehát nem ehetnénk, ihatnánk, építhetnénk, szórakozhatnánk) ahhoz, hogy titokban, aktuális árfolyamon fel tudja vásárolni az Apple-t.

Persze addigra már, ha Kína tényleg annyira megdobja a forgalmat, mint arra számítanak, jóval többet fog érni az Apple rongyos 370 milliárd dollárnál, 70 ezer milliárd forintnál.