Egy ilyen című posztot nem lehet komolyan megírni, főleg egy olyan iparágban, ahol még az aznapi vacsorát illetően sem lehet megfontoltan nyilatkozni, ennek megfelelően fogadjátok tehát ezt az írást. Utazzunk az időben, beszélgessünk egy emberrel 2020-ban, aki összefoglalja nekünk az évtized eseményeit, már ami az Apple-t illeti. Mivel szabadon tehetünk bármit a képzeletünkben, előlegezzük meg, hogy ez az ember Steve Jobs lesz. Kedves Steve, elmondanád nekünk, hogy is volt ez 2010 után?

Egy hihetetlen, fantasztikus évtizedet tudunk magunk mögött. Ez volt az Apple legfontosabb időszaka, mert míg 2010-ig alapvetően mindenki úgy gondolta, hogy a prémium kategóriás termékek piacán az expanzív növekedés lassan megáll majd, mi megmutattuk, hogy nincs az a görbe, ami ne lehetne meredekebb. Bankot alapítottunk, és áruhitelt nyújtunk a vásárlóinknak.

Mára már az országokat, kontinenseket is így jelöljük, rögtön a cupertinói, tokiói és budapesti campusunk bejárata fölött: Apple-országok, és nem-Apple-országok. Az egyes államok gazdasági teljesítőképességének elemzésekor a szenátorok a GDP mellett az Apple-készülékek piaci részesedését is megadják. Pretty amazing, it is cool, isn't it?

Természetesen a Mac-iOS korszak volt az átmeneti időszak az aranykorba, aminek most élvezzük a gyümölcsét. Volt egy remek termékünk, a Macintosh, és volt egy fantasztikus, piacvezető megoldásunk, az iOS. A Lionnal, az utolsó nagymacskával kezdtük meg az átállást az ElevenOS-re (eOS), a platformok közös operációs rendszerére, amivel remek alkalmat adtunk a lapoknak, hogy a Sun felvásárlását találgassák a görög mitológiával való kapcsolat miatt (Éosz testvére Héliosz, a nap - a szerk.).

Számos más szókapcsolatra is utalást találtak a névben a dezinformált újságírók, amiken azért mi is nevettünk. Ott volt mindjárt az End Of Spying, ami természetesen a 2011-ben elkezdődött folyamatra, a felhasználói adatok gyűjtésének megállítására, és az ezzel összefüggő Tudatos Felhasználó Programra utal. Ennek csak egy része jelenti, hogy az új eOS-vásárlóknak kötelező tréninget tartunk a vásárlást megelőzően arról, hogyan kell értelmezni a felhasználói feltételeket, de bármilyen adatbázist is csak kormányzati szervereken keresztül építhetünk, bizonyos esetekben az információkat meg kell vásárolnunk.

A közös operációs rendszerre való átállás nem volt zökkenőmentes. Igen agresszív marketinges vezetőt vettem fel, aki rögtön egy "aki Terminalt akar, váltson Windowsra" kampányba kezdett, amire rögtön jött a válasz a konkurenciától, "ha strandlabdára vágysz, irány a Macintosh". A strandlabdát a következő héten kivettük az operációs rendszerből, ami megint csak egy összetett feladat volt, mert ha nem forog egy strandlabda a júzer előtt, még azt hiszi, hogy lefagyott a rendszer. Valamit tenni kell, ha beragadt egy task, ilyenkor az eOS felajánlja, hogy a felhasználó inkább játsszon kanasztát. A Don't You Wanna Play Canasta Instead az egyik legsikeresebb kampányunk lett a There's An App For That után.

Hogy a Microsoft felvásárlását milyen racionális érvvel magyarázom? Bosszú. Egyébként nagyon hasznos vétel volt, a warezoldalakkal szembeni hadjáratunk fő csapása a redmondi Bohócüzemből származott, azok a kis csörgős sipkás fickók igazán értették a dolgukat. Küldtem is nekik két kamion banánt.

Hogyan tovább? Őszintén, fogalmam sincs, én is ezen rágódom. A teljes fizetős fájlletöltések 67 százaléka az eTunes-on keresztül zajlik, az eOS piaci részesedése az Apple-országokban 87 százalék, a banki kamatokat naponta kis fejlesztő cégek felvásárlására költjük, de mivel nem tudunk ennyi szuper mérnököt megkérdezni, mivel foglalkozott eddig, ők nyírják a sövényt a főhadiszálláson. Van egy egész szuper kis szakszervezetük, időnként éjjel beosonnak az üzembe, és telefirkálják, -fújják az irodai falakat és a padlót mindenféle találmányok műszaki rajzaival. Másnap persze nekik kell lemosni, de csökönyösek a kis ficsúrok.

Hogy hány eOS-készülékem van? Lássuk, az autóm, a tévém - ezen szoktam játszani is -, egy asztali és két hordozható készülékem, de igazából nehéz lenne megmondani, mi számít pontosan annak. Minden egybe tartozik, a borhűtőm, a hőmérők, a kamerák, a hangrendszer, a világítás, a karórám, minden egy nagy eOS-gépezet, az életemet az eOS veszi kézbe, és segíti át az úttesten, egyedül már járni is képtelenek vagyunk nélküle. Lássuk be, ha kihúznánk az Apple-t az emberek lába alól, annak beláthatatlan következménye lenne. Az Apple... az élet.