Nemrég feltöltöttek a Youtube-ra egy 1994-es videót, amin Roger Fidler víziója látható, és ennek a víziónak a modellezése. Fidler egy könnyű, lapos kijelzős tabletről beszél, ami szövegeket, képet, hangot és beágyazott videókat játszik le, és ami a számítógépek egy teljesen új fajtáját testesíti meg. Ismerős?

Sőt, 1994-ben már a gyakorlatban próbáltak létrehozni hasonlót, de Fidler eléggé pontos jövőképének megvalósítása akkor zsákutcába jutott, egy későbbi interjúban a mérnök elmondta, hogy a technológia még nem állt készen akkoriban, főleg a kijelzők súlya és energiaigénye állította le a további kísérletezéseket.

Valójában Fidler nemcsak 1994-ben tűnt fel ezzel az ötlettel, egy 1981-es cikket is lehet olvasni tőle, amiben a videotex-szolgáltatásokról beszél, az olvasás átterjedéséről a nyomtatott papírról a kijelzőkre. Már akkor is az volt az állítás, hogy érkezik egy lapos kijelzőjű készülék, amin lapozható formában jelenik meg az újság, ez a vízió inkább az első e-readereket vetítette előre. Viszont fantasztikus, hogy mindezt 30 éve, 1981-ben, amikor annyi jelentős dolog történt, például megszülettem.

Fidler azóta is a téma megszállottja és szakértője, a Missouri egyetemen újságíró szakon tanít a digitális technológiákról, és a mostani időket hallatlanul izgalmasnak nevezi. Mint mondta, az egyetlen, amit nem látott előre, az az internetalapú mobiltelefonok igen gyors térhódítása - amit Steve Jobs az időrendiség kapcsán pont az iPad-koncepcióból leágazott mellékvágányként írt le.