Már hetek óta keringenek a pletykák arról, hogy az Apple rövidesen bemutatja az asztali gép frissített verzióját, de az elmúlt napokban már annyi a gyanús jel, hogy lassan az lenne a fura, ha nem kapnánk semmit.

A 9to5Mac szerint a premierre valószínűleg a jövő héten kerül sor, ha tippelni kéne, május harmadikán vagy negyedikén leplezik le az új modelleket, amik minden bizonnyal új processzorral, grafikus gyorsítóval meg Thunderbolttal érkeznek.

A gépeket utoljára tavaly júliusban frissítették, most azonban semmi oka nincs az Apple-nek a további késlekedésre. Ne felejtsük el, hogy ezekben a gépekben még az előző generációs Core i-processzorok dolgoznak, amik eleve nem jelentettek komoly előrelépést a 2009-es modellhez képest: alig harminc százalékkal lett gyorsabb a processzor a kisebb gépekben, a nagyobbakban meg csak tesztprogramokkal lehetett kimutatni az előrelépést.

Időközben aztán piacra kerültek a második generációs Core i-processzorok, amik számos technológiai újításnak hála sokkal gyorsabbak elődeiknél, és a MacBook Prókba már ezeket is szereli az Apple. Az a furcsa helyzet állt tehát elő, hogy a legkisebb aluházas laptop valamivel jobb teljesítmény nyújt, mint az asztali munkára szánt iMac.

Az átállás egyébként korántsem nagy varázslat: bár új technológiáról van szó, a gyártónak pofonegyszerű átállni az előző Core i-családról az újra, bár az Apple valószínűleg az egész platformot cseréli grafikus gyorsítóval és Thunderbolttal, tokkal, vonóval együtt, ami azért már valamivel több bűvészkedést igényel a tervezőasztal fölött.

Gondolom ezért kellett mostanáig várnunk.