Imádom ezeket az összejöveteleket, ahol a piac legnagyobb szereplői elcsámcsognak a múlt dolgain. Ezúttal Scott McNealy (Sun társalapító és egykori vezérigazgató) és Ed Zander (egykori Sun operatív vezető) beszélt közönség előtt arról, hogy a Sun egy hajszálnyira volt a legnagyobb baklövéstől: attól, hogy megvegye az Apple-t 1995 végén–1996 elején. Az Apple történelmi mélypontján, Steve Jobs visszatérése előtt nem sokkal.

Zander azt állította, megvették volna az Apple-t. Nem tudták volna, mihez kezdenek vele, de 5-6 dolláros részvényenkénti árral a csúcson lévő vállalat vezetője már a szerződést akarta aláírni. "Volt egy befektetési szakértő az Apple oldalán, egy tökéletes katasztrófa, aki gyakorlatilag meghiúsította a vételt. Annyi feltételt tett a szerződésbe, hogy azt nem lehetett aláírni" - mondta McNealy, az akkori Sun-vezér.

És hogy mi lett volna az Apple-lel, ha felvásárolja a Sun? "Ha megvettük volna, nem lenne iPhone, iPad... elcsesztem volna" - mondta McNealy. Én már csak annak a kellemetlen alaknak a nevére lennék kíváncsi, akinek köszönhetően Jobs végül mégiscsak el tudta hozni az aranykort.

Videó a beszélgetésről itt.