Majdnem mindenre választ kaptunk, igazából persze semmire: tudjuk, hogyan fest az új eszköz, hogy mennyivel gyorsabb a processzora és a grafikus gyorsítója, de az Apple-re jellemző módon a pontos specifikációt nem hozták nyilvánosságra. Például mi a fenét jelent az, hogy A5? Milyen technológia van a processzorban, melyik ARM-csippel rokon, van-e ikertestvére a piacon? Steve Jobs szerint ezek lényegtelen információk és annyiban igaza is van, hogy a vásárlók 95 százalékát nem érdekli a válasz, mert azt sem tudják, mi a kérdés.

Vagyunk azonban páran, akik többet szeretnénk tudni, és a kíváncsisághegy tetején a memória mennyisége áll. Az első generációba 256 megabájt került, ami egyértelműen kevés: nem sok támadható pontja volt a tabletnek, de azt mindannyian éreztük, hogy RAM-ból több is férne bele. Amikor kipróbáltam az iPad 2-t Londonban, elsősorban én is erre a kérdésre kerestem a választ, de nem tudtak segíteni az Apple alkalmazottai, ahogy a gyors tesztem is inkább csak sejteni lehetett, hogy több került a második generációba, mint az elsőbe.

Most azonban előállt egy koreai félvezető-elemző (wow!), aki biztosra meri állítani, hogy az Apple megduplázta a konzolban található memória méretét. Összesen tehát már 512 megabájt RAM van az iPadben, ami egyébként pontosan annyi, mint amennyi a tavaly nyáron bemutatott iPhone 4-ben található. A tábla tehát befogta a mobilt, de nem a teljes piacot: a következő hónapokban piacra kerülő konkurensekben jellemzően 1 gigabájt memória van, bár az már többször kiderült, hogy nem a nyers specifikáció a döntő, hanem hogy mihez kezdenek vele a programozók, és hát láttuk már, hogy sok esetben az iPad 256 megabájt memóriával gördülékenyebb munkára képes, mint néhány konkurense négyszer annyival.

A koreai elemző egyébként nem állt itt le, azt is elmondta, hogy a tabletben a korábban használt LPDDR helyett LPDDR2 memória található, ami 800 megahertz helyett 1066 megahertzen ketyeg, szóval több, gyorsabb, szebb.