Rövidesen, este hétkor kezdünk, addig már ne menjetek sehová. Ádám otthonról, én Londonból nyomom a közvetítést, ahol a BBC épületének terme kezd megtelni újságírókkal:

Megpróbálunk szerezni valahonnan egy kávét, mert ez kemény menet lesz.


Feltankoltunk kávéval, ölünkben a laptop, Ádámmal egymástól 1500 kilométernyi távolságban felkészültünk az élő közvetítésre. Kevesebb mint negyed óra van hátra a kitűnő eredmények ismertetéséig, gondolom valamivel több, mint 40 perc az iPad 2 fícsörlistájának ismertetéséig, sorsdöntő pillanatok ezek!

A BBC terme megtelt, és már ránk is szóltak, hogy ne izegjünk-mozogjunk, mert rövidesen kezdünk. T-8 perc.

Egy kép Kaliforniából:

Beatles-szel kezdenek, egyfolytában örülnek annak, hogy már az iTunes-ból is letölthetők az együttes albumai. Emlékeztem még a napra, amit sosem fogunk elfelejteni?

 STEVE JOBS A SZÍNPADON!!!

Óriási tapsot kap az Apple vezére, a haláláról szóló hírek megint túlzók.

"Jó ideje dolgozunk ezen a készüléken, nem akartam lemaradni róla" - mondta.


Egészségesnek néz ki, már abban az értelemben, amilyenben ő egészségesnek szokott kinézni.

Kiderül, hogy eddig már több, mint százmillió könyvet töltöttek le az iBook Store-ból.

Kétszázmillió felhasználója van a különféle Apple online boltoknak, és eddig kétmilliárd dollárt fizettek ki azoknak a fejlesztőknek, akik az App Store-ban adják el az alkalmazásaikat. Jó pénz.

És még egy áttörés (hogy sikerül ezeket mindig a nagy show-kra elérni?): eddig százmillió iPhone-t adtak el. De ma a harmadik, pc utáni termékről lesz szó. iPod, iPhone és iPad.

Mindegyik siker lett, 2001, 2007 és 2010 komoly áttörés az Apple történetében.

65 ezer alkalmazás van a tabletre, ami sokkal sikeresebb konkurenseinél: Jobs megemlíti, hogy a legveszélyesebb vetélytársból, a Samsung Galaxy Tabból kétmilliót szállítottak ki, ennél azonban kevesebbet adtak el.

Az iPad piaci részesedése meghaladja a 90 százalékot, ami példátlan siker az Apple történetében.

Közben az androidos tabletekre száz optimalizált program jelent meg, a konkurensek tehát komoly lemaradásban vannak Jobs szerint az Apple-höz képest.

Most egy videót nézhetünk meg arról, hogy Phil Schiller szerint az iPad jó termék. Az mekkora punk lenne, ha ezt a Samsung igazgatója mondaná. Vagy Schiller szidná az iPadet: béna termék, sosem vennék, utálom!

A videókból kiderül, hogy az iPadnek óriási jövője van az egészségügyben és az oktatásban. A képeket elnézve azt hiszem, eljött a világbéke a tabletnek hála. Bárcsak megfoghatnánk egymás kezét!

Egy anyuka szerint az iPadnek hála autista gyermeke boldogabb és önállóbb lett. Ez egyre keményebb.

Ilyenről már mi is írtunk:


Újra Jobs a színpadon, még mindig nem hiszem el, hogy ő tartja az előadást. "Mi várható 2011-ben? MINDENKINEK lesz egy tabletje". "Ezek azonban csak az első iPadet tudják befogni. Mi viszont ma bemutatjuk az iPad 2-t!".

Teljesen új dizájnnal állunk elő, az új tablet máshogy fog kinézni.

De erősebb is lesz: kétmagos A5 processzort kap, ami kétszer gyorsabb elődjénél. A grafikus teljesítmény kilencszeresére nő.

A fogyasztás viszont ugyanolyan alacsony marad.

Videokamera is kerül bele, egy hátulra, egy előre.

"Az iPhone-ból és iPodból ismert giroszkópot is beleraktuk az iPad 2-be, ami drámaian vékonyabb lesz, mint elődje. Nem valamivel. Drámaian, 33 százalékkal 13,4 milliméter helyett csak 8,8 milliméter vastag lesz".

Az új iPad vékonyabb, mint az iPhone 4. A korábbi iPaddel összehasonlítva:

És persze kevesebbet is nyom majd. 15 százalékkal könnyebb lesz a második generáció. Két színben lesz kapható: fehér és fekete. (Ha Isten is úgy akarja)

Jobs szerint az első naptól lehet rendelni fehérben is, az Apple úrrá lett a színek okozta elképesztő technológiai problémákon.

Itt a kép:

"Mink is van? Processzor, kamera, giroszkóp, kisebb súly. De mi van a akkukapacitással? Ugyanúgy tíz óra maradt!"

Az ár nem változik, ugyanúgy 499-829 dollárba kerül, mint az első generáció.


Jobs hangsúlyozza, hogy a hatból öt modell olcsóbb lesz 799 dollárnál: beszólás ez a Motorola Xoomnak, aminek innen indul az ára. Mikortól lehet kapni? Április, május, június?

Nem, március 11-től lehet kapni az Egyesült Államokban.

És március 25-én megérkezik a többi országba, így Magyarországra is.

HDMI kimenet is érkezik, kábelestül. Két monitoros videókimenet, egy a külső monitornak. 1080p-ben megy ki a jel.

 

 Új tokot fejlesztettek, ami már inkább borító. A neve Smart Covers, és olyan, mint a borsó meg a héja.

 

 Új iOS-t mutat be Steve Jobs az új tablethez, a 4.3-at. Scott Forstall érkezik. Steve el.

 A Safari sebessége eszméletlenül megnőtt állítólag. A Nitro Java Script engine csak úgy ontja a decibeleket. iTunes Hone sharing: minden eszköz hozzáfér egy iTunes-hoz wifin.

Még fejlettebb AirPlay. Állítani lehet a kapcsolót. Personal Hotpspot funkció, csak iPhone 4-hez, a telefont használók megoszthatják a 3G-s kapcsolatukat iPaddel is, wifin keresztül.

"Beszéljünk a kamerákról, mert új szoftvert kellett írnunk hozzájuk. Például a Photo Booth-t, amit az iPaden is imádni fogtok".

"Az A5 csip olyan gyors, hogy egyszerre kilenc videókép is megjeleníthető a kijelzőn, amiket a Photo Booth persze rendesen eltorzít."

Scott Forstall most mindenféle effektekkel fotózza magát, és nagyon jól szórakozik.

"A következő: a Facetime, ami a legkényelmesebb módja a videochatnek"

"Mostantól ugyanazzal a szoftverrel lehet videochatelni az iPhone-on, a Macen és az iPaden".

Most a Facetime bemutatója folyik, Forstall egy Michael nevű haverjával csetel.

Steve Jobs újra a színpadon, elpusztíthatatlan ez a fickó!

A vezér elmondja, hogy megjelenik az Movie is iPadre. Bár erről nem volt szó, de annak idején állítólag a videóvágó miatt került 512 megabájt memória az iPhone 4-be, meg az iPadbe csak 256 megabájt, szóval közvetett bizonyítékunk van arra, hogy a tabletben is több lett a memória.

Ezt tudja az új szoftver:

Randy Ubillos mutatja be, mit tud az iMovie könnyített verziója.

Könnyű kezelni a nagy kijelzőn, állítólag az audió szektorban is turkáltak, itt is változásra lehet számítani.

Több mint 50 hangeffekt.

Rá lehet beszélni a felvételre, még az asztali oprendszerre töltés előtt.

 A zene automatikusan vált a témáknál. Youtube, Vimeo, Facebook és más megosztási lehetőségek. Nagyon könnyű számokat bedobni a videóhoz az iTunes könyvtárból.

Ára 5 dollár. Március 11-től elérhető.

Következik a Garage Band for iPad. Ficsörök:

Kíváncsi leszek, hogy bírja majd az effekteket, nekem a Mac minim 2 gigahertzes Core 2-essel 2 giga RAM-mal kifeküdt, amikor beküldtem az ötödik effektelt hangszert.

Őszintén nem nagyon látom értelmét ennek a programnak, Macen azért jó, mert ha van egy hangszered, gyerekjáték kezelni a sávokat. De az érintőképernyős zongora meg basszgitár nem hangszer, legalábbis nem alkalmas játékra, csak szórakozásra. Arra viszont még lehet jó, csak nem nekem.

Az orgonaeffekt állítólag nagyon jól szól. Itt a képe, hátha átjön:

 A Garage Band szintén 5 dollár. és március 11-én érkezik.

Jobs összefoglalja, amit tudunk. Hozzáteszi: 2011 az iPad 2 éve lesz.