A vállalat pápája, diktátora, apja, anyja, godzillája, Mátyás királya ugye épp betegszabadságon van bizonytalan ideig, ami egyrészt nem tett jót a részvényárfolyamnak, másrészt meg a vásárlók biztonságérzetének sem: emlékszünk még arra, hogy mi történt az Apple-lel, amikor Jobs több évre távozott az éléről, tucatvállalat lett, egy gyártó, lélek nélkül.

Sokakat megnyugtatott, hogy Jobs szövetségese, lelki társa, a dizájnguru Jonathan Ive még a fedélzeten van, de a pletykák szerint már ez sem tart sokáig: gyanús jelek mutatnak arra, hogy elhagyni készül a vállalatot.

Az első jel: Ive beváltotta részvényopcióját, amit akkor kapott, amikor elkezdett az Apple-nél dolgozni. A papírokért harmincmillió dollárt fizettek, már csak az a kérdés, mihez kezd a pénzzel.

Hát lehet, hogy költözik: a pletykák szerint Ive hazatérnek Angliába, hogy két gyermeke rendes oktatást kapjon, amire szerinte Kaliforniában nincs lehetőség. A fickónak ráadásul van egy négymillió dolláros otthona Somersetben, lenne tehát hova menni.

Persze mindez még csak pletyka, meg következtetés, de belegondolni is rossz lenne abba, hogy milyen lenne egy Jobs és Ive nélküli Apple.