A fejlesztők ugye múlt héten kapták a kezükbe a Mac OS X Lion Developer Preview-ját, most Tomi segítségével, GK észrevételeivel és a maces blogoszféra híreivel összeöntve lássátok, mit várhatunk a Liontól. Az első adag ficsörlistát itt olvashattátok, most azonban még izgalmasabb dolgokat találtak.

A Time Machine külső vinyó nélkül is működtethető. Eddig a Time Capsule-on kívül elfogadott bármilyen külső merevlemezt, most már a gép saját HDD-jét is használhatjuk a Local Snapshots ficsör segítségével. Persze a figyelmeztetés ott van az Apple részéről: igazán csak külső merevlemezzel van értelme a dolognak.

A többfelhasználós távoli hozzáférést is bevezették, most már mindenféle MobileMe-előfizetés nélkül is hozzáférünk például az otthoni Macünk fájljaihoz, úgy, hogy közben a gépet egy másik felhasználói fiókkal használó semmit sem lát az egészből, a háttérben magy az egész. Úgy tűnik, a Find my iPhone után a Back to my Mac is kikerül a fizetős kategóriából.

Jön a Find my Mac, vagyis ezentúl a laptopokat is kereshetjük online. GPS híján a wifire lesznek kénytelenek hagyatkozni.

Új képernyővédőt tettek fel, az iTunes-os borítókat is kitehetjük, de ami még fontosabb: innen el is indíthatjuk az albumokat, egy play gomb jelenik meg az artworkök közepén.

Aláírás-felismerő is kerül az új oprendszerbe, ha a webkamerának (bocsánat, FaceTime kamerának) megmutatod az aláírásodat, a Signature Capture nevű program automatikusan leszedi és elmenti azt, nyilván hogy később a Pagesben már automatikusan beillessze, ha kérjük. A tesztek hibátlan eredményeket hoztak, az egyetlen feltétel, hogy fekete tintával írjunk.

GK írta, hogy a szövegben adatokat felismerő cucc is okosabb lett. Például időpontnál mutat egy naptárrészletet, url-nél pedig az oldal preview-ját.

Az iChat tudja a Yahoo chatet is.

Megjelenik a Podcast Publisher a rendszerben, amivel podcastokat vehetünk fel és oszthatunk meg. Ez a korábban csak a szerveres OS X-verzióban megtalálható Podcast Producer felhasználói verziója.

A Front Row hiányzik a Lionból. Nincs ott. Nem hinném, hogy végleg eliminálták, legfeljebb átdolgozzák, a remények szerint sokkal okosabbra. Tényleg, ki mikor használta utoljára a Front Row-t?

Megjelenik a fordított scroll jelensége, ami a Launch Pad mellett a másik olyan dolog, amit az iPadből próbálnak meg átnyomni ide. Ennek az a lényege, hogy ha lefelé görgetünk a touchpaden, a képernyőn látható tartalom felfelé mozdul el. Szerintem mindenki alapból állítja vissza majd a régire. Ez olyan, mint az fps-nél az invert mouse, azt választod, amivel először próbáltad.

Apropó LaunchPad, nem lehet a program nevének pötyögésével szűkíteni a kört, vagyis a Spotlight marad a leggyorsabb és megoldás továbbra is egy Dockon nem található elem keresésére. A LaunchPad csak annyival elegánsabb, hogy nem kell billentyűhöz nyúlnunk, a trackpadon maradhat a kezünk.

Totálisan kiirtották a PowerPC támogatást, még a Rosetta sem lehet a segítségünkre, mint az eddigi verzióknál. Itt kérdezném meg: van valakinek olyan alkalmazása, amit még az oroszlán kedvéért sem akarna hanyagolni?

A Lion minimális gépigénye között van a legalább Core 2 Duós processzor. Az Intel önmagában nem elég.

Az oprendszer tudja majd a TRIM-et, amivel az (egyszerűbb) ssd-kre lehet gyorsabban írni. Halkan jegyzem meg, a Windowsban 2009 óta van TRIM.

Most lássuk a többit, Tomi tolmácsolásában:

Alapbeállítás, hogy a dockolt appok alatt nincs lámpa ami jelezné hogy futnak-e. Ezt vissza lehet kapcsolni a Dock beállításainál

 

Módosult még ezen kívül az About This Mac. A More info-ra kattintva nem a Sys Profiler jön ki, hanem egy nagyon egyszerű, és pofás kis ablak, ami összefoglalja a gépünk főbb adatait.

A Library a felhasználói mappából eltűnt. Valószínűleg rejtett mappa. Terminálból vagy Go to folderrel elő lehet csalogatni.

 

Ha valaki feltelepíti egy másik OS X mellé, érdekes dolgot tapasztal: az egyszerűbb appokat át lehet hurcibálni a Lion Applications mappájába, vagy lehet eredeti helyükről is futtatni őket. Általában azokat, amiket egyszerűen a dmg-ből belehúzunk az Applications-be. Viszont a komolyabb appok ezzel a módszerrel meg se moccannak Lion alatt (pl. iLife, iWork, és a többi next-next-finish telepítős app). Újratelepítésükkel megoldható a dolog.

 

Végre lehet az ablakokat minden irányból átméretezni

 

LaunchPadre kitenni appokat úgy lehet, hogy ráhúzod a dokkon lévő fekete LaunchPad ikonra, törölni pedig a cmd+opt+ctrl+klikk-kel.

 

Egyéb bugos dolgok:

 

Kétszer kaptam kernel pánikot. Mindkét esetben a Dashboard miatt. Random jöttek elő, de a dashboard-nak mindig volt köze hozzá.

 

A Launchpaden mappát átnevezni kínszenvedés, egyszer legalább elhasal, de utána már működik

 

Szintén Launchpad: appot mappába tenni szinte csak úgy lehet, ha a két ikon egymás mellett van. Máskülönben macska-egér játék. A mappa mindig odébb ugrik, lehetetlen beletenni az appot.

 

Skype szeret crash-elni

 

Microsoft Messenger rémálom Lion DP alatt. Se emoticon, se hanghívás... az MSN viszont működik.

 

Periant nem lehet minden usernek feltelepíteni, csak az éppen aktuálisnak.