Ugye már jó ideje mennek körbe pletykák azzal kapcsolatban, hogy az Apple egy képernyővel felszerelt Apple TV-t is piacra dobna, ami egyáltalán nem hülye ötlet. Az Apple TV dobozka legutóbb leginkább árával és méretével sokkolt, 99 dollárért egy egész használható cuccot kapunk. És hát láttunk mi itt már 30 colos Cinema Displayt, ha technokollal összeragasztjuk a kettőt, már meg is van az eredmény.

Akik erre számítanak az Apple részéről, persze tévednek. Ha a cupertinói cég ezt akarná, vagyis az Apple TV hardvereit egy olcsóbb kijelző alá szerelni, régen megtehette volna. A tény, hogy eddig nem jelent meg ilyen, mutatja, hogy már nem is fog.

Egy sokkal izgalmasabb terméket terveznek szerintem Cupertinóban. Az egész természetesen csak találgatás, de engedjük el a fantáziánkat.

Amikor kiderült, hogy Apple TV is iOS-t kap, sokan felkapták a fejüket, és AppStore-t kiáltottak. Igazuk volt, attól függetlenül, hogy végül nem lett belőle semmi. A iPaden, iPhone-on megismert szórakozást akarták a tévére is.

Csakhogy ez a piac nem könnyű falat. A tévén szórakozásnak megvannak a hagyományai, aki ezt szereti, annak ott vannak a hiperbrutál konzolok, amikhez olyan tévét vesznek, amilyet akarnak, minek váltanának erre? Bukás.

Mi van azonban a többi lehetőséggel? A tévégyártók már jó ideje erőltetik az internetes szolgáltatásokat a készüléken, konzolokon, elvileg lehet böngészni, levelezni is az egy méter átmérőjű LCD-ken, csak hát minek. A WebTV-nek már-már ősi múltja van, mégsem terjedt el, nem tették sikeressé. Ez, mármint a sikeressé tétel, mondhatni az Apple egyik specialitása.

 

Mi kell ahhoz, hogy a tévén is kényelmesen lehessen a szórakozást szolgáló netezést megvalósítani? Természetesen egy olyan irányítás, amivel ez a módszer kényelmesebb, vagy közel olyan kényelmes lesz, mint leülni az iMac elé. Távirányítója ugyan már van az Apple-nek, nem is akármilyen: iPhone-nak és iPadnek hívják őket, de a második kijelző használata ebben az esetben pont annyira kényelmetlen, mint amennyire értelmetlen.

Egy multitouch irányító gondolatával már el lehet játszani, sok esetben jól is jöhet. De jobbat mondok, egy korábbi posztom címét: az Apple a hangvezérlésre gyúr. Ezt tudjuk, mióta Woz volt kedves megosztani velünk, hogy felvásárolták a Sirit, akik a Nuance fejlettnek mondható technológiáját használják a beszéd megértésében. Eddig azt gondoltuk, az iPhone-os irányítást akarják tökéletesíteni, de most őszintén: mi a francért akarnánk a telefont hanggal irányítani? Most is lehet elvileg, mégsem vetemedik rá senki.

Egy tévé esetében viszont már más a helyzet. Pont azt a kényelmet adná, amivel lenne értelme levelezni, a tévé előtt ülve, "open unread messages, answer John, fakjú, send, continue the movie". Ötvözve az többi iOS-ficsörrel és egy Magic Trackpaddel (olyan esetekben, amikor tényleg nem kényelmes a hangvezérlés) az egyik legnagyobb dobássá teheti az Apple TV-t. Valójában nem a laptopokat nyírja ki az Apple, hanem a (szórakozásra használt) asztali gépeket?