Az egészet kezdem a háttérsztorival, aztán utána átadhatjuk magunkat a specifikációk okozta kellemes borzongásnak: eszembe jutott, hogy tök jó lenne az Apple rövidesen frissülő laptopcsaládjáról szóló pletykákat a sima felsorolásnál valamivel izgalmasabban tálalni. Megkértem hát Handrást, hogy dobja át az XMS-nek a vonatkozó html-kódját, amibe én belepiszkáltam, így most úgy fest az oldal, mintha már a következő generációs Prókat mutatná be.

Tegyünk úgy egy pillanatra, mintha ez nem egy gányolt, hanem egy kiszivárgott oldal lenne, én meg elkezdem elemezni a kialakult helyzetet.

Bréking! Kiszivárgott az új MacBook Pro specifikációja!

Egy ideje már hallani lehetett már arról, hogy az Apple frissíteni készül a laptopjait, és jópár pletyka is megjelent az update-tel kapcsolatban, ezek többsége most, hogy látjuk a gépeket, igaznak bizonyult. Az XMS honlapjára már felkerültek az új gépek, a page-et egy pillanatra véletlenül élesítették, ekkor loptuk le ezt az állapotot, amit itt meg is tekinthető. Bár a Műszaki adatok-fülre kattintva még a régi gépek jelennek meg, a MacBook Prók főoldalán már a forradalmian új konfigurációkat láthatjuk, és bizony-bizony, az elnevezésekben és a specifikációk közt felbukkan az SSD is!

A leírásokból kiderül, hogy az Apple továbbra is hat modellt gyárt, és az árak sem változtak, a gépek felépítése viszont radikálisan megújult.

Például mert a 13-as gépekbe is új generációs Core i processzor került, a Sandy Bridge magra épülő 2,5 gigahertzes Core i5-ös körülbelül negyven százalékkal nyújt nagyobb teljesítményt, mint az előző generációban található 2,4-2,6 gigahertzes Core 2 Duo.

Az Apple valószínűleg a grafikus gyorsító miatt választotta ezt a processzort: a 13-as 

MacBook Prókban hagyományosan csak integrált grafikus gyorsító van, a Core i-processzorok mellé viszont nem lehet az Nvidia vagy az Ati integrált csipjeit beépíteni, csak a processzorba integrált Intel magot lehet használni. Ebből viszont elég gyengét, HD2000-et építettek az új Core i3-asokba, míg az új Core i5-ösök már az Intel HD 3000-et használják, amik játékok alatt közel olyan teljesítményre képesek, mint a most leváltott Geforce 320M-ek. A grafikus teljesítmény tehát nem változott, de a processzor erősebb lett, az ár meg változatlan maradt.

Sokkal nagyobb a forradalom a drágább 13-as modellnél, ami persze ugyanazt a processzort, memóriát és grafikus gyorsítót használja, mint olcsóbb társa, de a merevlemez helyére SSD került, a SuperDrive helyére meg akkumulátort építettek. Utóbbinak hála a 10 órás üzemidő 13 órára nőtt a listázott gépek alatt található leírás alapján. Az Apple a drágább 13-assal létrehozott egy, az Airhez hasonlóan gördülékeny, hosszú üzemidejű gépet, csak jóval nagyobb teljesítménnyel és a Pro gépekre jellemző felszereltséggel.

A kijelző felbontása egyébként (ahogy az a specifikációk alatt olvasható) mindkét gépnél nőtt, az eddigi 1280x800 pixel helyett mostantól 1440x900 pixel jelenik meg az LCD-paneleken, végre nincsenek előnyben az Airek a Prókkal szemben.

A két 15-ös gépbe is újgenerációs Core i-processzor került, ezek 20-25 százalékos gyorsulást hoznak a most leváltott Core i5-ösökhöz képest, míg az új GeForce-ok, a 430M-ek akár hetven százalékkal és nagyobb teljesítményre képesek, mint a típusváltással kukázott 330M-ek.

A középső 15-ös nagyjából ugyanazt tudja, mint az olcsóbb, csak a merevlemez helyén megint SSD-t találunk, míg a már alig használt SuperDrive-ot ebből a gépből is kitúrta a nagyobb akkumulátor, így az üzemidő 12-13 órára nőtt.

A Core i7-tel szerelt 15-ös MacBook Pro 15-20 százalékkal gyorsabb processzora, erősebb grafikus gyorsítója és valamivel nagyobb merevlemeze már nem veri ki a biztosítékot, és a 17-es MacBook Pro is csak szimpla evolúció, nem revolúció.

A legérdekesebb újítások tehát: a 13-as MacBook Prókban is megjelentek a Core i-processzorok, ezekben már csak az Intel integrált gyorsítói dolgoznak, de szerencsére a HD 3000-esek elég jó teljesítményre képesek. Megjelent két szupermobil gép is, egy 13-as és egy 15-ös, ezekbe merevlemez helyett SSD, SuperDrive helyett meg extra akkumulátor került, így az üzemidő már-már túlzóan nagy. Az új GeForce-ok komoly gyorsulást hoztak a középmezőnyben és a csúcskategóriában, az újgenerációs Core i-csipek meg az egész mezőnyt erősítették, ahogy a kijelző felbontása is mindegyik gépben nőtt.

Jó frissítés volt, több ilyet kérünk.