A Nokia előző hét végén nyilvánosságra hozta az előző negyedév adatait, amiből az Apple kimutatásához képes egy szám relációja tűnik fel leginkább: a finn gyártó mobilkészülékekből származó bevétele az Apple által hozott számok alatt teljesített. Noha az eladott telefonok számát tekintve a Nokia vezeti a ranglistát, a bevétel tekintetében az Apple átvette a vezetést.

Persze ehhez a megállapításhoz ügyeskedni kellett a számokkal, nem is keveset. Tisztán a készülékek eladásából származó összeget egyik gyártó sem szerepeltet, a Nokia Devices & Services néven zsebelt be 8,5 milliárd eurót, ebben pedig tabletek, egyszerű mobiltelefonok, különféle egyéb szolgáltatások, Ovi Store, zenék, appok, videók meg ilyenek is benne vannak.

Az Apple iPhone and Related Products and Services gyűjtője a karácsonyi negyedévben viszont 10,47 milliárd dollár, 7,7 milliárd euró volt, ez ugyan 0,8 milliárd euróval rövidebb, azonban nem tartalmazza az iTunes Store, AppStore és az iPad eladásaiból származó bevételeket, ezekkel együtt már 12,7 milliárd eurónál járunk.

Egy éve Jobs a legnagyobb mobileszközöket gyártó vállalatnak nevezte az Apple-t, akkor a Nokia azt válaszolta gyorsan a bejelentésre, hogy a laptopokat ne nevezzük már mobileszközöknek. Idén már a MacBookokra sincs szükség ahhoz, hogy kijelentsék: az ő mobiltelefonjaik hozzák a legtöbbet a konyhára. És a következő keynote-on el is hangzik majd nyilván ez az állítás.