Utazónk ezúttal egy mediterrán nyaralás emlékét osztotta meg velünk. Érdekesség, hogy ezúttal nem kizárólag a nyaralás, a napozás és a semmittevés érdekelte, évekig tartó, szemtelenül folyamatos szórakozása után úgy érezte, többre vágyik. Úgy érezte, tanulnia kell, hasznos információkkal megtölteni a háttértárát, különleges hasonlatok keresésével lefoglalni Apple A4-es system-on-a-chipjét, hangszóróiból híres idézeteket szavalni.

Első tanulmányútja Horvátországba vezetett, Abbázia felé, ahová Szabó Lőrinc éppen 27 879 napja érkezett felfrissíteni magát, lerázni magáról a pesti gondok egyre növekvő terhét. Annyira jelentősek voltak számára az abbáziai nyaralásai, hogy a mai Hotel Imperial homlokzatán is elhelyeztek egy emléktáblát a költőről.

Ákos kísérte el az úton, aki így számolt be az utazásról:

A mediterrán térségben töltött nyaralásra is magunkkal vittük a készüléket, hogy még szebbé tegye életünket és tovább tágítsa megnyílt szívcsakránkat. Horvátországban Senj kikötőjéből indulva északra vettük az irányt, Novi Vinodolski, majd Opatija, az egykori Abbázia felé.

Utazónk kissé elviselhetetlen volt, ugyanis felváltva hol Szabó Lőrinc levelezéséből, hol a költő verseiből idézett hangosan, valahogy így:

Ez az egész fürdőtelep egy óriási és gyönyörű Siófok. Abbázia gyönyörű, de még most, utószezonban is nagyon mondén és pesties.

Ragyogj át, napfény, moss ki, tenger,
ragyogj át, mint az üveget,
bent moss ki, mélyen, ahol annyi
fáradt sötétség didereg