Olyan pletykák jelentek meg a neten, amik szerint a népszerű zenelejátszó megszűnik önálló teremtménynek lenni és lelke beleköltözik a Safariba. Innentől kezdve a tartalmak többségét online érjük el, a dalainkat a felhőben táruljuk és onnan játsszuk le, az irányítógombok meg a böngésző valamelyik menüjében, vagy legördülő fülében lesznek.

A pletyka hátterében az áll, hogy az Apple a közelmúltban felvásárolta a Lala nevű szolgáltatás mögött rejlő technológiát, ami pont egy ilyen felhőalapú adattárolást tesz lehetővé, és nem feledkeztek meg arról a bazi nagy adatközpontról sem, amit a vállalat Észak-Karolinában épít, egyelőre bizonytalan okokból.

Ezzel együtt szerintem ez a hír hülyeség. Az iTunes nemcsak zenelejátszó, hanem az iOS-eszközök kikötője is egyben, nem lehet ezt a szolgáltatást a felhőbe száműzni. Főleg, mert a netelérés nem mindig, minden körülmények közt létező alapjog, külföldön, a szolgáltatás szünetelésekor simán leszakadhatnánk úgy a tartalmainkról, hogy azokat jóideig nem érjük el újra, szemben a számítógépen tárolt adatokkal. Ráadásul nemcsak az amerikai piac van, az Apple viszont számos olyan országban is árulja termékeit, ahol a cég legismertebb netes szolgáltatásai sem elérhetők, gondoljunk csak az iTunes Music Store-ra, aminek bevezetésére évek óta várunk hiába. Nálunk elképzelhetetlen egy ilyen migráció, és ez még számos nagy piacra igaz.

Már ha kizárólagosról beszélünk. Mert az viszont nagyon is elképzelhető, hogy a jelenlegi iTunes megtartása mellett az Apple bevezet egy olyat is, ami elsősorban a felhőben tárolt tartalmakra épít, és amit beleépít a Safariba. Így a böngésző piaci részesedését is növelni tudná, ráadásul új, szórakoztató szolgáltatásokat vezethetne be, olyanokat, amik most még nem részei az iTunes-nak, így nem éreznék nagyon csalódottnak magukat azok, akik nem tudnák elérni az új zenelejátszót. Hiszen nem vennének el tőlük semmit, az új funkciókat meg akkor sem tudnák (tudnánk) elérni, ha azok egy asztali iTunes részei lennének.