almalé és kungfu Rólunk

Így közvetít az Appleblog

Könnyed vasárnap délutáni poszt következik, Handrás oldalán találtunk rá ezekre a gyöngyszemekre, amiket a szerdai csinnadratta közben lőttek rólunk a titkos Apple-kémek.

Az első képen Handrás épp Csabának magyaráz valamit, aki szemmel láthatóan nagyon igyekszik megosztani a figyelmét, a másikon az én hajban kihívásokkal küzdő fejem látszik, miközben megmutattam, mire lehet használni leginkább a jelenlegi 27-es iMac szériát.

További képek itt.

Share



Milyen az Apple első processzora?

Mivel az interfészen meg a szuperszexi külsőn kívül engem érdekel a hardver is, az iPad bemutatója óta lesem a különböző híroldalakat, hogy megtudjak valamit az új készülék rejtélyes Apple A4 processzoráról. Ez az első Apple-gyártású csip, amit az a P.A. Semi tervezett, amit lassan két éve vásárolt fel a kaliforniai cég potom 278 millió dollárért.

Az Appleinsider tudni véli, milyen a felépítése a processzornak: a lap szerint az leginkább szabványos ARM-modulokra épít. Azért kiderültek további részletek is: az alapmag egy Cortex-A9 MPCore, ugyanez található az Nvidia Tegra csipjeiben, illetve azokban a Snapdragonokban, amik például a Nexus One-ba kerültek. Ezt egészíti ki egy ARM Mali 50-es grafikus gyorsító és egy memóriakontroller, mindez egyetlen magon, az A4-es tehát nemcsak relatíve gyors, de nagyon kompakt is.

Ugyanakkor ha széttúrod a netes fórumokat, egyre inkább az kezd kirajzolódni előtted, hogy jó ez az A9-es, de nem feltétlenül gyorsabb, mint az iPhone 3GS Cortex A8-asa: grafikus teljesítményben többet tud annál, de a cpu sebessége például a másfélszeres órajel mellett sem lényegesen nagyobb.

Összességében azonban mégis jobb teljesítményre képes a csip, amit bizonyít, hogy a külföldi lapok első benyomásai alapján az iPad mellett az egyébként fürge 3GS időnként egész lassúnak tűnik. Pedig a tablet kijelzőjén azért jóval több pixelt kell mozgatni, éppen ezért a szakértők már most biztosra veszik, hogy a nyáron érkező következő iPhone-ba már szintén Apple A4-es processzor kerül.

Főleg, hogy további előnye az A9-es architektúrának, hogy a fogyasztási karakterisztikája is sokkal jobb elődjénél, nem terhelt állapotban sokkal kevesebbel is beéri, egyebek közt ennek köszönhető, hogy akár egy hónapig is kibírja az iPad standby-üzemmódban, és hogy állítólag képes tíz órán keresztül is videókat lejátszani.

Utóbbit persze hiszem, ha látom.

Share



Beperelhetik az Apple-t az iPad neve miatt

Mégpedig a Fujitsu van most nyerő pozícióban, a cég már 2002-ben kiadott egy mobilt iPAD néven. Masahiro Yamane, a cég PR-vezére megerősítette, hogy hallottak az Apple új készülékéről, és nem tetszik nekik a neve. Az ügyvédek már megkezdték a tárgyalásokat.

Hasonló esetet láthattunk az iPhone 2007-es kiadásánál, akkor a Cisco tartotta a markát, mivel ők már korábban levédették az iPhone nevet. Természetesen peren kívül megegyeztek, ebben az esetben is ez várható.

Persze van még iPad a világban, ha nem is egy iparágon belül, egy új-zélandi építész, Andre Hodgskin ezen a néven álmodott meg egy előre legyártott, szabadon alakítható nyaralót, Dubajban pedig még 2006-ban egy iPod-inspirálta tornyot álmodtak meg iPad néven. Nem tudom, jelenleg hol áll a projekt, de szerintem érdemes lenne átnevezni.

Van magyar verzió is az iPadre (bár ebben az esetben inkább iPadRA, az iPadre úgyis olyan, mint valami Apple-fanatikus szentatya), Roobi küldött nekünk egy képet a nyugdíjas kiadásról.

Share



Utazó iPhone: München

Mai Utazó iPhone képünk Münchenben készült, pontosabban a Friedensengel szökőkút előtt, ez minden bizonnyal az ottani szabadságszobor, olajág nélkül. A kéz MG-hez tartozik.

Rövid ideig gondolkoztam, mit lehetne írni Münchenről, a virsli meg a sör elcsépelt, a foci meg nem érdekel. Rögtön beugrott a München című film, amit háromszor kezdtem el nézni, de egyszer sem fejeztem be, erről meg beugrott Spielberg, és hogy mekkora kiherélése volt Indiana Jonesnak a rendező legutóbbi ámokfutása. Azt hiszem, könnyen elkalandoznak mostanában a gondolataim.

Nem baj, menjünk tovább. Münchenről beugrik még Thomas Mann, egykori nagy kedvencem, ő is ide költözött gyermekkorában, róla meg a Varázshegy című regény jutott eszembe. Ennek érdekessége, hogy eredetileg novellának indult, az évek során lett belőle nagyregény. Olyan lehetett megírnia, mint Grady Trippnek a sajátját a Wonder Boys című filmben, aki - miután a kéziratának mind a 2611 lapját belefújta a szél a vízbe - azt mondta, azért lett ilyen hosszú, mert nem bírta abbahagyni az írást. Mann is csak utólag zárta le a bizonytalanság regényét, ami ezáltal igencsak hű volt az írójához.

Erről meg eszembe jut, hogy vajon a most előkeresett és kezemben tartott négy kötetes kiadásba miért nem biggyesztett kiadási évet a Genius kiadó, erről meg az ugrott be, milyen régen jártam a Múzeum körúton az antikváriumokban, pedig régen szerettem ott kutakodni, ezt is ott vettem.

A fenti sorok átolvasása után pedig azt gondolom, hogy nem ártana nekem egy kis pihenés, ami szerencsére egy hét múlva kezdetét veszi Zalakaroson, ahol a semmittevés és a kényeztetés váltakozását leszek kénytelen elviselni négy napig. Valahogy csak elvánszolom addig az agyamat.

Képeket ide küldhettek..

Share



Ingyen telefonálhatunk az iPhone-nal?

Megtörtént a csoda, az Apple engedélyezte a legújabb iPhone SDK-ban a 3G-s hálózaton történő VoIP hívásokat. A szándékról már korábban is tudtunk, de ennek most érett be a gyümölcse.

A frissítésre le is csapott az iCall, ezen a héten jelentették be, hogy ők az elsők, akik kihasználják a 3G-s nyújtotta VoIP telefonálás lehetőségeit. Persze nem ingyen, az iCall iPhone-os verziójában fizetni kell, de lehetőség van egy Trial időszakot kérni, hogy kipróbáljuk a szolgáltatás minőségét, és persze azt, milyen minőséget ad nekünk a hazai 3G.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttünk, nem próbáltuk az appot, mert a trial verziónál három nap után automatikusan szívják a pénzt, és mindketten olyan feledékenyek vagyunk Csabával, hogy tutira elfelejtenénk leiratkozni. Akkor pedig már buknánk Csaba iPadjának 4 százalékát. Ellenben nagyon várunk egy olyan alkalmazást a telefonra, ami fizetés nélkül kínálja ugyanezt, és az ilyen gyáva szarok is szívesen használják, mint mi.

De ha ti kipróbáltátok már, megoszthatnátok velünk a tapasztalatokat.

update: A Fring a második, ők tegnap jelentették be egy szuperbéna videó formájában, hogy már működik a dolog (nemcsak papíron). Hétvégén kipróbáljuk, mire jutunk a magyar 3G-s szolgáltatással.

Share




süti beállítások módosítása