almalé és kungfu Rólunk

Érkezik a megváltás az iPhone 3G-tulajoknak

Egy iPhone 3G-használónak sem kell elmondani, miért volt szívás az iOS4-update. Olyan mértékű teljesítménycsökkenést okozott az új operációs rendszer a két éves vason, ami időnként használhatatlanná tette a telefont, de legalábbis nagyon nem Apple-like dolgok történtek (vagy inkább nem történtek) a kijelzőn.

Már én is a downgrade-en gondolkoztam, már ki is jelöltem egy napot, amikor megpróbálok ráérni ezzel foglalkozni, de úgy tűnik, mégis várok. Steve Jobs újra felbukkant, levélben válaszolt egy frusztrált iPhone 3G-tulajnak, aki hiába várta a szoftver update-eket, egyik sem hozta el a sebesség visszazökkenését a 4-es éra előtti állapotba. Jobs állítólag ennyit válaszolt: hamarosan érkezik a szoftver update.

Csak győzzem kivárni. Bár mire megérkezik, már valószínűleg a 4-est tartom a kezemben. De legalább az összeesküvést kizárhatjuk.



Utazó iPhone: Obidos

Természetesen rajtam a sor, hogy az Utazó rovatot bővítsem, másfél hétig ugyanis Portugáliában, leginkább Lisszabonban evett a fene, és a kis ribancot is magammal vittem. De nem a 18 fokos, hatalmas hullámokkal tagolt óceántól, nem is az éjjel háromkor is nyüzsgő lisszaboni tömegből küldök képeket - ezeket hagyjuk meg a haldokló nyugat ópiumának -, utazónk Lisszabontól 80 kilométerről jelentkezik, Obidosból, egy várfallal körülvett városkából, ahol az idő nemhogy megállt, de konzervdobozba zárva őrzik beöltözött katonák.

Minden adott, hogy Obidos egy remek kis hely legyen, felújított házak és várfal - aminek egyik oldalán nincs korlát, így a kellemetlen embereket csak meg kell lökni picit és kész -, balkonok a város felett, éttermek, turistaözön. Csakhogy Lisszabonból egyáltalán nem volt egyszerű idetalálni, ugyanis vonattal négy óra plusz fél óra séta lett volna az út, a buszjáratok pedig a város legkülönbözőbb pontjából indulnak, minden egyes helyen legalább három busztársaság indít járműveket, néhány irányba. Senki nem tudja, a másik hová szállít utasokat és honnan, a turisztinfó meg félretájékoztat.

Amikor meg ideér valahogy az ember, helyivel már nem is találkozik. Az egész város vendéglátósból és turistából áll, hétvégenként megspékelve lovagnak öltözött jóemberekkel, a kaja nem valami jó, viszont drága, az egész egy nagy kiállítás. Annak viszont nem rossz.

Lisszaboni kalandjaimról egyébként nemsokára olvashattok, de nem az Appleblogon. A pontos helyről természetesen értesítelek titeket.



Az Apple ismeretlen termékkel borzolja az idegeinket

Ezúton szeretnék egy új szót alkotni, ezúttal megalkotom a minizés igét. Ennek jelentése: Apple-bejelentések előtt egy hónappal a meglévő termékpaletta különféle elemeivel kapcsolatban elhíresztelni, hogy kisebb érkezik belőlük.

Korábban megelégedtek azzal, hogy úton útfélen az iPhone kicsinyített másáról pletykáltak, most azonban már több a kombinációs lehetőség. Volt már ugye szó a MacBook Air miniről, az iOS legújabb bétájának USB konfigurációs file-jaiban pedig új bejegyzéseket találtak, így mehet a még vadabb találgatás.

Az "iPod 4,1" bejegyzés egyértelműen az új iPod touch-ra utal, a korábbi verziók iPod 1,1...iPod 3,1 nevekkel szerepelnek.

Az "iProd 2,1" viszont már érdekesebb, egy új iPadre vonatkozhat, a mostani ugyanis iProd 1,1 néven szerepel, márciusban pedig az iPad iProd0,1 néven futott az operációs rendszerben. Tajvani források már korábban is iPad 2-ről beszéltek, ami kisebb lesz elődjénél (7 colos), de azonos felbontású, könnyebb, fél giga RAM-mal és ARM Cortex A9 processzorral szerelve. Én nem hiszek benne, ha mégis lenne ilyen, saját processzorral, vagy a következő generációval egy időben, vagy karácsonykor. De szerintem az iProd 2,1 simán a következő generációs termék prototípusa.

Állítólag így fog kinézni:

A legeslegérdekesebb azonban az "unknownHardware" nevű tétel, amiről fogalma sincs senkinek. Legvalószínűbb, hogy az Apple TV újragondolt, iOS-es verziója lesz az új termék, de sajnos ezzel a megnevezéssel nem sokat segít rajtunk az Apple.

De a következő keynote már most csalódásnak ígérkezik.



Új funkció került az Apple Store-ba

Ha kiválasztunk egy terméket az Apple online üzletében, a felső, mozgatható sávban láthatunk egy új ikont, a Compare Macs (magyarul kompermacs) segítségével legfeljebb háromféle Mac adatait láthatjuk egymás mellett, a megfelelő specifikációkat egy sorban olvasva így könnyebb kiválasztani, melyik is a nekünk való vas.

Tulajdonképpen azért nagyon hasznos ez a funkció, mert legtöbbször eddig is összehasonlítgattuk a különböző Maceket, a gyengébbek különböző tabok megnyitásával, keményebbek a temporális lebenyük segítségével.

Ami új a dologban, hogy a Maceket a környezetre gyakorolt terhelésük szempontjából is összehasonlíthatjuk, látjuk, melyik modell miatt mennyi szén-dioxid szabadult el, ennek hány százalékáért felelős a felhasználó, a modellek mennyi energiát zabálnak a különböző állapotukban, és azt is megnézhetjük, melyik anyagból mennyi került a gépekbe.



i-Doki megmondja: MacBook és MacBook Pro hibák

i-Doki előző posztjában megkérdeztük titeket, miről olvasnátok legszívesebben a következő részben. Egyértelmű fölénnyel nyert a MacBook és MacBook Pro hibáinak felsorolása, így most megkapjátok a magatokét.

Alapvetően az Apple gépei a meghibásodásokat tekintve semmivel sem rosszabbak, mint más gyártók hardverei, sőt megbízhatóságban az élmezőnyben vannak a konkurenciáihoz képest, ha egyáltalán lehet konkurenciáról beszélni. A leírásomban szereplő hibák így a legtöbb MacBook-, MacBook Pro-felhasználót nem fogják érinteni.

Kezdjük talán a MacBookkal, amelyből kicsi hazánkban elég sok található.

Leggyakoribb hibája, legyen szó a fehér vagy a fekete változatról, a burkolat repedése, főleg a billentyűzetet körülvevő fedlap (Top Case). Ezt a repedést a kijelző körüli kereten felül található két darab kidomborodó távtartó okozza. Az Apple ezt garanciában cseréli, ha a gép nem múlt el 3 éves, és külső fizikai behatásra utaló nyomok nem láthatók rajta. A burkolat többi részén hajszálrepedések szoktak megjelenni, ezt sajnos a hivatalos garanciális időszak leteltével (1 év) már nem tudják ingyenesen kicserélni, kivéve természetesen akkor, ha valaki kiterjesztett garanciával rendelkezik.

A Combo és a Superdrive (CD, DVD olvasó /író) eleinte mindent benyelnek ugyan, de egy idő után elegük lesz ebből, és megadják magukat. Ez általában először írási hibákkal kezdődik, azután jön az írott DL-es lemezek nem olvasása majd ezek után lassan a folyamatos lemezkiadás a behelyezés után. Ennek cseréje sajnos elég borsos összeg, ami azt figyelembe véve különösen drága, hogy a felhasználók 80 százaléka szinte alig használja. Saját véleményem szerint érdemesebb a helyére egy második merevlemezt tenni. Remélem, eljön az az idő, amikor a dobozban vásárlás után nem 2 darab DVD-lemezt találunk telepítéshez, hanem egy memória chip alapú telepítő eszközt (SD kártya vagy Pendrive).

Ritkábban tapasztalhatjuk a következő három hibát:

Audió kimenet mindig pirosan világít (optikai csatlakozás fénye). Ez a hiba az audió kimeneti csatlakozó kontakthibája miatt jelentkezik. Általában a csatlakozó lábainak helyreállítása után megszűnik a gond, de legrosszabb esetben a csatlakozót kell kicserélni, ami a gép árának töredéke.

Sleep szenzor hiba. Ez a szenzor egy kábelköteg végén található, mely az akkumulátor csatlakozóját is tartamazza. Hibajelenségek: a MacBook nem tölti az akkumulátort, vagy csak elvétve, a gép gyakran magától kikapcsol, lecsukás után nem mindíg alszik el. Ez a szenzor cseréjével általában gyógyítható, de vannak olyan esetek, amikor az érzékelő alaplapi csatlakozójánál tönkrement alkatrészeket kell cserélni, hogy újra megfelelően működhessen laptopunk.

Inverter hiba. Az inverter a MacBookunk háttérvilágításáért felel. Vibráló, vagy sötét kijelző esetében leggyakrabban az inverter a felelős. Az inverter hiba általában javítható alkatrészt jelent, tehát cserére nincs szükség. Ennek a javítása 8000 forint.

MacBook Pro esetében a meghibásodások hasonlóak lehetnek, leggyakoribb a Superdrive és az audió csatlakozó hiba. A leggyakoribbak az alábbiak:

Top Case kopása a Track Pad két oldalán. Ez a Top Case bevonatának anyaga miatt van. A Top Case-en tartott kezünk alatt kikopik a felület bevonata, alatta a nyers alumínium oxidált (feketés) színe jelenik meg. Más gyártó gépeinél, amik műanyagból készülnek, fényes kopást láthatunk ezeken a helyeken.

Videokártya (GPU) hiba. Ez jellemzően az nVidia video processzoroknál fordul elő, de ATI processzorral gyártott gépeknél is tapasztaltam. Hibajelenségek: csíkos, szétesett kijelzőkép, be sem kapcsoló gép, csak a sleep led világít, vagy csak felpislan. Javítása 20-40 ezer forint.

Ezt az Apple garancián túl is javítja alaplapcserével, de leginkább csak akkor, ha bootolás jeleit mutatja gépünk. Természetesen ha garanciában nem cserélik ki, van lehetőség alaplapcsere nélkül is javítani laptopunkat.

Utolsóként meg kell említenem a MacBook, MacBook Pro Unibody szériát, amely megbízhatóság szempontjából szerintem az Apple legjobb szériája. Itt szinte csak a felhasználó gondatlanságából történt meghibásodásokat tapasztaltam. Ez általában beázás és leejtés következtében fordulnak elő. Természetesen ezek a meghibásodások is javíthatóak, viszont borsosabb áron, mint elődeinél, mivel unibody esetében az alkatrészek jobban egyesítve vannak, amint erre elnevezése is utal.

Természetesen alkatrész szinten is lehet javítani azt a szériát pl: kijelző, Top Case elemei.

Következő postban a szavazás második helyezettjét vesszük célba, vagyis az iMac hibákat vesszük sorra.




süti beállítások módosítása