Több félmegoldást láthattunk már az iOS és a Flash-tartalmak kibékítésére, ezekkel kapcsolatban annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy amíg az Apple nem törődik az igénnyel, igazán elegáns megoldás soha nem születik.

Egy újszerű úton állt neki a probléma megoldásának egy magyar programozó, gyorkop, aki néhány hete felvette velem a kapcsolatot, hogy segítsek neki tesztelni az új ötletét. Nekem van (pontosabban akkor még csak nekem volt) iPhone 4-esem, a régebbi készülékeken az OPlayer és más flv-lejátszásra alkalmas program pedig nem működik megfelelően.

Gyorkop alapvetése az volt, hogy az iPhone-ra egyre több videólejátszó alkalmazás letölthető, ezek egy része streamelni is képes, ráadásul ingyenes. Az ötlet maga pedig egy safaris bookmarklet, vagyis egy könyvjelzők közé becsempészett javascript kód, aminek lefuttatásával a programozó saját szerverén keresztül elvégzi nekünk a szükséges műveleteket, ha rákattintunk erre az iOS böngészőjéből. Most ne a Flash videóból HTML5-re fordító, igen gépigényes folyamatra gondoljunk, ami miatt a Skyfire nevű app készítőinek szerverei adták meg magukat első nap.

A dolog viszonylag egyszerűen működik. El kell látogatni iosflashvideo.fw.hu oldalra, be kell ezt tenni a könyvjelzők közé egy kis módosítással: a "javascript" előtti részt törölni kell (csak egyszer kell elvégezni ezt a műveletet), és már kész is a trükk. Ha egy olyan oldalra tévedünk, ahol a videót nem látjuk, meg kell nyitnunk a könyvjelzőket, és rábökni a fent elmentett, iOSFlashVideo nevű, bookmarknak tűnő bookmarkletre.

A beágyazott tartalmak ugyanis sokszor láthatatlanok az iPhone, iPad, iPod touch számára. Még ha egy videószolgáltató történetesen olyan embeddelési módosítást hajt végre, hogy a mondjuk 2010. december 6-a után beágyazott videók iOS-kompatibilisek lesznek, a december 6-a előtt embeddelt tartalmak továbbra is elérhetetlenek maradhatnak.

A működési elv a következő: a kód megvizsgálja az oldalon az összes beágyazott flash-tartalmat, megkeresi a tárolt videó alternatív, HTML5-kompatibilis megfelelőjét (ha van), majd ez alapján eldönti, az iOS beépített lejátszója el tud-e vele bánni (jellemzően mov és mp4), vagy külső segítségre van szükség (pl. flv esetében). Ez utóbbi esetben egy külső lejátszót von be a folyamatba.

Kipróbáltuk az AppStore által kínált ingyenes és fizetős lejátszókat, és úgy tűnt, az OPlayer Lite használata jár a legkevesebb problémával. Persze ez sem tökéletes, például előfordul, hogy a bookmarklet első hívásánál még hiba nélkül játssza a videót, de a háttérbe küldve, a második hívásnál már nem csinál semmit. Ilyenkor be kell zárni a programot, és úgy használni újra a bookmarkletet. Az is előfordul, hogy a videómegosztó működése miatt a bookmarklet használata után egy másik oldalra kerülünk (legalábbis úgy tűnik), ahol nem történik semmi. Ilyenkor újra kell használni a kódot, és menni fog a dolog.

Egyelőre csak a Dailymotion, a Flickr Video, a MegaVideo és a Vimeós tartalmak mennek. Az Indavideó is ment korábban (a saját iPhone-ommal láttam), de éppen most egy új rendszer tesztüzem folyik az oldalon, ami miatt nem működik a bookmarklet. Lehetséges, hogy az Indavideó is bekerül később a támogatott oldalak közé.

Na, foglaljuk össze, mit tudunk.

Kell:
- iOS készülék Safarival
- flv videók lejátszásához egy OPlayer Lite (más formátumnál működik a beépített lejátszó)
- Bookmarklet a könyvjelzők közé

Előny:
- nem kell frissíteni, az új oldalak támogatásához nem kell új bookmarklet
- nem kell külön programot letölteni (mint például a Skyfire esetében), ennél a megoldásnál maradhatunk a megszokott Safariban vagy más javascriptet támogató böngészőben
- ingyenesen használható (adomány küldése lehetséges)
- használható a megszokott böngészővel

Hátrány:
- még csak tesztverzió
- OPlayer hiányosságai (a lejátszó készítőivel egyeztetés folyik, hogy javítsák ki a bugot, ne kelljen bezárni minden lejátszás után az appot)
- egyelőre korlátozott számú videómegosztó támogatott

Láthatjátok, a dolog még tesztelési stádiumban van, nem tökéletes, az OPlayer hibái is rontanak az összképen de most a kérdés csak ennyi: szükség van-e erre a szolgáltatásra. Próbálgassátok, és kommentben jelezzetek vissza, kérdezzetek, gyorkop legkésőbb ma este válaszol nektek csak itt, csak most. Ha van olyan megosztó oldal, amit szeretnétek, ha támogatna a projekt, szintén írjátok ide.