Nem gondoltam volna, hogy ebből tényleg vita fog kialakulni, de sokan a mai napig úgy gondolják, hogy az Air egy netbook. Mintha ez eldöntendő kérdés lenne, mintha egyéni preferenciákon, és nem viszonylag jól körülhatárolható (bár némiképp rugalmas) definíciókon múlna, hogy melyik laptopot lehet ebbe a kategóriába rakni, és melyiket nem. Írtam egy hosszabb posztot is a témából, amiben kísérletet tettem arra, hogy a szerintem-embereknek elmagyarázzam, miért nem netbook az Air, vagy legalább azt megértessem, hogy a 11,6 colos gép miért nem mond ellent Steve Jobsnak, aki vagy másfél éve jelentette ki határozottan, hogy az Apple sosem fog netbookot készíteni.

Most itt van egy újabb muníció. Lássuk csak, amikor Tim Cook élő szóban is kikelt 2009. április 22-én az apró laptopok ellen, azt állította, hogy az Apple azért nem készít netbookot, mert a vállalat célja "a nagyszerű gépek készítése, de a jelenlegi körülmények közt nem tudnánk olyan netbookot építeni, amire büszkék lehetnek."

Cook szerint egy átlagos netbooknak béna billentyűzete, gyenge hardvere, nagyon kis kijelzője és béna szoftvere van, majd hozzátette, hogy "amint képesek lesznek egy kellően innovatív termékkel előállni ebben a kategóriában, megteszik, és úgy néz ki, vannak is remek ötleteik."

2010-re ez összejött. Azt tudjuk, hogy az Air billentyűzete lényegében akkora, mint a 17-es MacBook Próé. A szoftvere tök ugyanaz, mint ami a Mac Prón is üzemel, nem kell előző generációs operációs rendszert futtatni ahhoz, hogy élvezhető legyen a munka (2009. áprilisában még csak a 2001-es Windows XP volt használható a netbookokon). A kijelző 11,6 colos, aminek a felbontása 1366x768 pixel, több, mint jónéhány 15 colos gépé. És akkor a hardver, ami aktualitást ad a mai posztnak: a PCWorld alaposan letesztelte a kis gépet, és megnézte, mire képes az a netbookokkal és mire a subnotebookokkal szemben. Az Air egy kivétellel megverte az egész mezőnyt.

A teszt a WorldBench 6-ra épül, ami olyan ismert szoftverek alatt próbálja ki a gépeket, mint az Adobe Photoshop, vagy a Mozilla Firefox. A 11,6 colos gép ellenfélnek a méretbeli hasonlóságok miatt betették a legtöbb pontot elérő windowsos netbookokat, amiket kivétel nélkül elvert: ezeknek a gépeknek az átlagos teljesítménye 45 pont a tesztben, miközben az Apple gépe 74 pontot ért el. A lényegében ugyanolyan teljesítményt hozó netbook-mezőnyből csak az HP Mini 5103 MSI Wind 12 és a Lenovo ThinkPad X100e emelkedik ki, de ezeket is legyőzte az Air.

Játékok alatt még nagyobb volt a különbség, a legtöbb apró gépen például el sem indult a DiRT 2 vagy a Call of Duty 4, míg az Airen 23 képkockás másodpercenkénti sebességgel futottak ezek a szoftverek 1024x768-as felbontásban, high grafikus beállítás mellett.

Egyetlen olyan teszt volt, ahol az Air lemaradt, az akkumulátoré: a nyúzós próba 4,5 óra alatt merítette ki a gép tartalékait, míg a netbookmezőny átlaga 6,5 óra, de akadt olyan rendszer is, ami 11 órán keresztül életben maradt.

A netbookok után a subnotebookokkal vetették össze a gépet, persze itt már jóval kisebb volt a rendszer előnye, de ebben az összevetésben is csak egy gép tudta megelőzni az Airt.

A kisebbik rendszer 74 pontot, a 13 colos, 1,86 gigahertzes Core 2 Duóval szerelt laptop 90 pontot ért el, míg a mezőny összes többi tagja 70 pont alatt tetőzött. Egy kivétel volt csak, az Asus U33jc, ami 2,4 gigahertzes Core i3-as processzorával és GeForce 310M-jével 103 pontot ért el, amivel elég magasan nyerte az összevetést.

Hát így.