Folytatódik i-Doki megmondja sorozatunk, ezzel a poszttal a végére értünk a termékspecifikus hibák taglalásának. Ezután az i-Dokinál nap mint nap előforduló extrém meghibásodásokról lesz majd szó, képekkel szemléltetve. Lesz elgázolt iPhone, burjánzó tavaszi rétre emlékeztető, eloxidált, beázott MacBook, házi kedvenc által levizelt iPod Touch és minden egyéb kirívó dolog, ami csak megfordult már a szerelők kezében.

Mai posztunkban addig is a régi szavazás alapján az Airport készülékek leggyakoribb betegségeiről olvashattok, amelyek ezeknél az eszközöknél egyébként kimondottan csekélyek.

Kezdjük a legnagyobb testvérrel:

Time Capsule

Az Apple által “server” minőségű besorolást kapott, ez igaz is a benne található merevlemezre és alaplapra, amelyet szinte csak úthenger ráhajtása vagy özönvíz után kell cserélni. Sajnos a belső táp viszont elég elfuserált tervezés lett.

Ez az alkatrészegység különlegesen érzékeny az elektomos hálózatból érkező túlfeszültségre. Ha ettől nem válik „süketté” az eszköz, akkor sajnos előfordulhat a gyárilag alulméretezett alkatrészek „elfüstölése”, amely miatt a TimeCapsule be sem indul.

Aki esetleg azzal szembesül, hogy a készülék be sem kapcsol, azért ne keseredjen el, mivel az adatai a fenti meghibásodások miatt nem vesznek el. A táphiba javítható, de a merevlemezt is ki lehet venni, és egy külső HDD házba helyezve újra hozzáférhetünk adatainkhoz.

Airport Extreme

Ennél a típusnál nem találkoztam külnösebb tervezésből fakadó hibákkal, nálam ezért az első helyen áll.

Airport Express

Kistesóként sajnos elég sok hibával rendelkezik: belsőtáp-hiba, alaplapi meghibásodás. Ezek a következő tüneteket okozzák:

Be sem kapcsol, eldobálja a kapcsolatot, állandóan újra kell indítani. A reset opció általában megoldás, de hosszú távon sajnos nem mindig segít. Ennek javítása általában nem kifizetődő, mivel nem szétszedésre tervezett készülék, és javítási költsége gyakran meghaladhatja használt piaci értékét.