Az iPhone 4-es és a tok különös kapcsolatban állnak egymással. Egyrészt az antennagate után az Apple is azt hitte egy darabig, hogy mindenkinek ajánlott lesz a bumper a telefonra, aztán miután kiderült, hogy a készülékek milyen kis százalékát érinti a hálózateldobási probléma, visszavonták a kedvezményt. Másrészt az iPhone 4 a külföldi szervizstatisztikák szerint könnyebben törik, mint a korábbi társai, ráadásul a hátlapja is üveg, ami ugyan a hajlítást jól bírja, de mivel lapos, a karcokat nagyobb felületen szedi össze.

Azt lehet tehát mondani, hogy az iPhone-ra idén a korábbinál több szempontból is indokoltabb tokot húzni. Persze vannak, akik továbbra is irtóznak az Apple által megálmodott dizájntól eltérni. Azoknak azonban, akik nem tudják eldönteni, milyen szempontok alapján érdemes választani, segítünk. Beszereztünk néhány tokot a Steelbirdtől, sorra felpróbáltuk a telefonra ezeket.

Több szempont alapján értékelhetünk egy tokot. Ezeket a szempontokat alapvetően két csoportba lehet osztani, hiszen a telefon esztétikai megjelenésén, egyediségén ugyanúgy javíthatnak, mint a védelmén, ellenállóságán.

Mi az, amit az iPhone 4-en meg kell védeni? Egyrészt a hátlap, ha leesik a telefon, betörik, ha lerakjuk a poros asztalra, és megmozdul, megkarcolódik. Ugyanez vonatkozik az előlapra is, egy tok a látszat ellenére ezt is meg tudja védeni, amennyiben az elülső pereme kiáll a kijelző síkjából. Meg kell védeni továbbá a kamerát a hátlapon, hiszen ha ennek az üvege karcolódik, az a telefonnal készített fotókon is meglátszik.

Persze ha a tok mellett döntünk, szeretnünk kell a választásunkat. Annak ellenére, hogy az iPhone 4 fogása, anyaga nagyon is high-tech érzést ad, ridegebb, mint az elődjei, ami ez egyeseknek tetszik, másokat megrémiszthet. A tokok anyaga minden esetben puhább, kevésbé rideg, mint az eredeti borítás, a skála a kotonszerű guminál kezdődik, a flitterpikkelyeken keresztül egészen a kemény műanyagig juthat el.

Utóbbiak hátránya, hogy ugyanúgy, vagy talán még jobban karcolódnak, mint a telefon tenné, így ezeket is rendszeresen cserélgethetjük, ha nem akarunk összekaszaboltnak látszó telefonnal járni. Mi közel egy hónapig használtunk egy átlátszó tokot, nem vittük kulcscsomóval egy zsebben, igazán csak néhányszor ejtettük le, és tessék (a karcok csak a tokon láthatóak):

Ez a tok egyébként belopta magát a szívembe, tegnap egy lendületből földhöz vágásnál védte meg a telefon kijelzőjét a kétoldalt húzódó kemény perem . Viszonylag könnyű levenni, és mivel átlátszó, az eredeti dizájn megtartása mellett azt is le tudtam tesztelni, vajon be tudnak-e furakodni alá a porszemcsék. Hallottam ugyanis olyanról, hogy az így bejutott kosz összekarcolja a hátlapot.

Jelentem, ilyesmit nem tapasztaltam, a telefonom egy hónap után karcmentes, egyszer ugyan férfiasan megverekedtem a gyerekemmel, egy 35 kilós, kigyúrt magyar vizslával, ezután találtam némi koszt a burok alatt, de ezt gyorsan eltávolítottam. Átlag városi környezetben nincs tehát komoly veszély.

Sokan kérdezik azt is, hogy kell-e tok az antenna miatt. Az én tapasztalatom az, hogy nem, bár Csaba találkozott már térerőeldobós modellel, aminél ez jelenti az egyetlen megoldást. De azért lefuttattam a Speedtestet az egyes modelleken, amiket a formájuk alapján soroltam csoportokba.

Hátizsák

Ezek a tokok nagyon könnyen fel- és levehetően, mivel csak oldalt és hátul érnek az iPhone-hoz. Ennek azonban az az ára, hogy az előlapot nem védik, a pofára esés tehát fájdalmas lehet a kijelzőnek.

A legpofásabb példányok a parafa kinézetét és tapintását utánozzák, én mégis a flitteres, csillogó rózsaszín tokot vizsgáltam meg tüzetesebben, természetesen egy Hello Kittys háttérképet is letöltöttem hozzá. A letöltési sebesség ebben a ruhában 4,2 Mbps, fel 1,09 Mbps-mal megy, 4 pálcika látható.

Páncéling

Egyes modellek lecsúsztatható alsó résszel hívják fel magukra a figyelmet. Ezeknél a telefont alulról felfelé kell becsúsztatni a helyére. Előnyük, hogy nagyon stabilan tartják magukat, nem mocorognak, hátrányuk a vastagság, ezekben sokkal nagyobbnak tűnik az iPhone.

Térerőeldobás tesztünkön ezek is átmentek, 5,08 Mbps-os letöltéssel, 1,15 Mbps-os feltöltéssel, 4 pálcikát mutatva.

Óvszer

Egyes tokok anyaga puha, gumiszerű, szinte rácsattannak a telefonra. Egy átlátszó rózsaszín és egy űrsajt dizájnú gumitokot kaptunk, amiknek előnyük pont az anyagválasztásban keresendő: tapadnak a kézben, az asztalon, nem koppannak az éjjeliszekrényen, inkább csak cuppognak. Leesésnél is nyilván jobban tompítanak a rugalmasságuk miatt, ráadásul nem karcolódnak.

Letöltési tesztünkön az óvszerek teljesítettek legjobban, le 5,5 Mbps-mal, fel 1,1 Mbps-mal tolták a biteket, 4 pálcika mellett.

Kézben tartva a telefont egyébként 2 pálcikára esett vissza a térerő, de a letöltés így is 4,2 Mbps, a feltöltés 1,09 Mbps volt.

Ha tehát védelmet akarunk a telefonnak, mindenképpen javasolt egy hozzánk passzoló tok beszerzése. Vagy a lájkolás az Appleblogon, a tesztre kapott, nem leharcolt tokokat ugyanis kisorsoljuk köztetek.

Ma délben a Facebookos oldalunkon közzétesszük a nektek szánt példányok fotóit. A feladat csak annyi, hogy kiválassz egyetlen tokot, azt lájkold, és várj (fontos, hogy ne lájkolj kétszer, mert akkor érvénytelen mindkét szavazatod). Mi mához egy hétre egyenként kisorsoljuk a tokokat a rájuk szavazó lájkolók között.

update: mivel a Facebookra nem lehet jelenleg képet feltölteni - miért is lehetne -, bizonytalan ideig elhalasztok a feltöltést. Ha délután sem megy, alternatív eszközökhöz folyamodom.