Az elmúlt napok egyik legizgalmasabb App Store-os debütálása kétség kívül a Skyfire-é volt. A 2,99 dollárért árult program egy kis csoda, ami megkerüli az iOS flash-es ellenérzéseit: fogja a teljesítményzabáló formátumba tárolt videókat, saját szerverén átkonvertáltja őket H.264-be, majd elérhetővé teszi azt iPhone-on, iPod touch-on és iPaden is. Zseniális, nem?

Két napja már kipróbáltam a programot egy androidos telefonon, tökéletesen élvezhetők voltak az indavideós felvételek is, ami némiképp ellentmond a fizikai törvényeinek: Flash-formátumban még egy Samsung Galaxy Tab is szenvedett a videókkal, pedig abban egész erős hardver van, a Skyfire-rel viszont az egyik leggyengébb androidos mobilon is élvezhető lett a filmnézés.

A program iPhone-os debütálására csütörtökig kellett várni, a Skyfire azonban születés után rögtön el is pusztult: csak pár órán át lehetett letölteni az App Store-ból, aztán egy hibaüzenetet kívül nem maradt más hátra. Sokáig úgy tűnt, hogy az Apple meggondolta magát, és mégis inkább letiltja a programot, aztán kiderült az igazság: a Skyfire olyan népszerű lett pillanatok alatt, hogy sikerült túlterhelni a Flash-ből H.264-be konvertáló szervert, a szolgáltató egyszerűen nem bírta az androidosok és symbianosok mellé beeső iOS-esek rohamát.

A program állítólag elérhető lesz, amint sikerül alátolni némi kapacitást. A magyar Store-ban azonban egyelőre sehogy sem látom az alkalmazást, lehet, hogy hozzánk csak akkor érkezik meg, amikor sikerül alátolni az Apple titokzatos és bazi nagy adatközpontját.