Brian Blair, a Wedge Partners elemzője szerint az Apple várhatóan 100 millió iPhone-t fog eladni 2011-ben, ami több mint száz százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az iPadre szintén elképesztő emelkedés vár, Blair arra számít, hogy a tabletből 45-48 milliót értékesít majd az Apple.

Ezek a számok igencsak elszakadnak a korábbi jóslatoktól, az Oppenheimer elemzője például 52 millió iPhone-t és 23 millió iPadet valószínűsített, míg a Needham & Company 18 millióra csökkentette a tabletekre vonatkozó előrejelzését, miután az előző negyedévben is kevesebb fogyott abból a vártnál.

Nézzük, honnan indulunk: az aktuális pénzügyi évben az Apple várhatóan 39,9 millió iPhone-t fog értékesíteni, ami 93 százalékos növekedésnek felel meg, iPadből kábé 7,4 millió fogy majd.

Blair szerint komoly esély van arra, hogy az iPhone-ok növekedése tartja az ütemet, míg az iPadek forgalmát a világpiacon való jelenlét és az iPad 2 megjelenése fogja hajtani.

A fickó általában véve optimista az Apple-lel kapcsolatban, és azt állítja, hogy a 11,6 colos Air is jelentős lökést ad majd a vállalatnak, így aztán a Macintoshok forgalma is érezhetően nőni fog.

A Wedge Partners egyébként nem csupa idiótából áll, találati arányuk egy a kettőhöz, ami átlagosnak számít az elemzői szektorban: egy iMac és MacBook-frissítést például ügyesen jósoltak meg, a kínai iPhone-premier dátumát azonban alaposan benézték. Addig viszont nem kezdenék Apple-részvény vásárlásába, amíg nem röfög valamit Horace Dediu román blogger, aki egy statisztika szerint a lehető legpontosabban jósolta meg az Apple legutóbbi három negyedévének eredményeit.

Na és akkor szálljon már be az Appleblog is ebbe a versengésbe, hátha mi is felkerülünk annak a listának az élére. A 2011-re vonatkozó jóslatom a következő: az Apple képes lesz tovább növelni iPhone eladásait, így a pénzügyi negyedévben 75 millió iPhone-t fog eladni, míg iPadből várhatóan 30 millió fogy majd.

Kommentbe írjátok be ti is, mire számítotok, aztán 2012 januárjában megnézzük, hogy kinek lett igaza.