A kütyü oldalán található csúszka, vagy minek nevezzem ezt a pattintós izét, arra jó, hogy egy irányban rögzítsük a képet. Alapesetben ugyanis az iPad dőlési szögétől függően változik a megjelenített felület is, előfordul azonban, hogy nem akarom, hogy a kép a tablettel együtt forogjon. Például amikor a térdemen gépelek vele, és a felső rész hirtelen lejjebb kerül, mint az alsó, ilyenkor remekül jön a gomb, ami megakadályozza, hogy fejjel lefelé jelenjen meg a kép.

Ez volt eddig, az iPadre megjelenő 4.2-es operációs rendszerrel ugyanis vége van ennek a funkciónak. Az Apple konkrétan lefokozza azt jóval kevesebb presztízzsel bíró némító-gombnak. 

A hír nem teljesen új, most viszont minden reményünk szertefoszlott: volt ugyanis egy kis tábor, amelyik abban bízott, hogy ha az Apple ilyen könnyedén játszik egy hardverelem funkciójával, akkor talán a Settingsben mi is eldönthetjük majd, hogy melyik funkciót szeretnénk használni, ám egy Steve Jobs-szal folytatott tanulságos levelezésből kiderül, hogy erre semmi esély. A 9to5Mac Robert nevű olvasója a következő szájtépést szenvedte el Jobstól:

Igaz, hogy a 4.2-es szoftverrel az iPad oldalsó gombja a némítást és nem az orientation lock-ot fogja állítani?

Yep.

Tervezitek, hogy ezt a felhasználó dönthesse majd el?

Nope.

Szóval ennyi, mostantól a szoftverben lehet letiltani a forgatást, ahogy azt a 4-es iOS-t használó iPhone-okon már megszokhattuk. Én személy szerint sajnálom a döntést.