Folytassuk a tegnapi események méltatását, lássuk a nagyon régóta nem frissített MacBook Air család két új tagját.

Miközben a Mac OS X Lion előremutató képességei miatt egyetlen melléknévfokozás sem esett bántóan a fülemnek, a MacBook Air esetében nem éreztem hitelesnek Steve Jobs áradozását. Ez egy tök jó laptop, de hogy ez lenne az iPad és a MacBook közös gyermeke, és hogy "a legfantasztikusabb dolog, amit valaha készített" az Apple, nem látom be. Ez egy MacBook Air, kisebb, könnyebb, ismerni fogja a Lion gesztusait, flash-tároló található benne, jónapot.

Ez utóbbi talán az egyetlen, ami miatt az új MacBook Air közelít az iPadhez, ezenkívül talán csak a rekordméretűre csökkentett elektronikát lehetne felhozni, de ez valójában az egész iparág trendje. Az SSD kártyás tároló elsősorban a mérete és a súlya miatt kerülhetett bele egy Airbe, de Steve Jobs felsorolta a további erényeit is: azonnal felébred tőle a laptop (szemben a mostani fél másodperccel), sokkal gyorsabb a merevlemeznél és megbízhatóbb.

Kétoldalra két USB-csatlakozó került, ezenkívül csak egy MiniDisplay Port és egy audió kimenet került rá, a nagyobbon egy SD card slotot is találunk. Az optikai meghajtó hiánya miatt eddig az újratelepítés egy másik Mac meghajtójáról történhetett, most a csomagban található egy Software Reinstall Drive néven szereplő flash-drive van erre a célra.

A laptopok egyébként elképesztően vékonyak, legvastagabb pontjukon 1,7 centiméteresek a készülékek, és fokozatosan vékonyodnak egészen 3 milliméterig. Aki vett már fel az asztalról MacBook Airt, ismeri azt az érzést, ahogy becsusszannak a gép alá az ujjaink, érezzük a néhány milliméteres vastagságot, majd rögtön utána egy pehelykönnyű emelés következik. Na, most ezt az érzést szorozzuk meg valamennyivel. Mondjuk kettővel, Apple-módra.

A kisebb, 11,8 colos MacBook Air alig több mint egy kiló. Alapból ezek kerültek bele:

1.4 gigahertzes Intel Core 2 Duo (1,6-ig bővíthető)
800MHz FSB
2 vagy 4 gigabájt memória
1366-szor 768-os felbontású, LED-es kijelző
NVIDIA GeForce 320M 256 mega memóriával
FaceTime kamera
64 vagy 128 gigabájtos SSD
unibody ház
Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
30 nap standby és 5 óra wifis internetezési idő

Ez utóbbi mérése Jobs szerint valósághűbb képet ad az iparágban eddig megszokott standardhoz képest, ami miatt a MacBookok eddig sem igazán hozták azt, amit a keynote-okon ígértek.

Jobs előadói készségét dícséri, hogy a 30 napot egy alkalommal véletlenül 30 órának mondta a keynote-on, rögtön utána javított, de olyan hangsúllyal, mintha a 30 óra lett volna a reális. 30 DAYS!

Ára: 1000-1200 dollár (300-340 ezer forint itthon). Mint egy MacBook.

A nagyobb, 13,3-as MacBook Air képességei:

1.86 gigahertzes Intel Core 2 Duo (2,13-ig bővíthető)
1066MHz FSB
2 vagy 4 gigabájt memória
1440-szer 900-as felbontású, LED-es kijelző
NVIDIA GeForce 320M 256 mega memóriával
FaceTime kamera
128 vagy 256 gigabájtos SSD
unibody ház
Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate)
SD card slot
30 nap standby és 7 óra wifis internetezési idő
Ára: 1300-1600 dollár (390-480 ezer forint itthon)

Na, kinek instant get a cucc?