Szeretem én az iPhone-t, jó az iPad, de valahogy egyre többször érzem úgy, hogy az Apple-nél elhanyagolják a Macet, hogy több fejlesztést szeretnék látni, hogy hardveresen és szoftveresen is lehetne mit csiszolni a koncepción, ezért is örültem meg annyira a hírnek, hogy jövő héten a hagyományos üzletág kerül a középpontba.

Hogy mit látunk majd szerdán, azt persze nem lehet tudni, a New York Times azonban összegyűjtötte a legfontosabb pletykákat. A legtöbben arra számítanak, hogy új MacBook Air fog érkezni, ami mindenben alulmúlja majd elődjét. Már a szó jó értelmében, ha van neki ilyen egyáltalán. Várhatóan kisebb lesz nála, 12 col körül tetőzik majd, és azon se lepődjön meg senki, ha könnyebb lesz nála. Szerintem valamilyen Core i3-as processzor kerül majd bele, abban meg szinte mindenki egyetért, hogy jelentős elmozdulás lesz lefelé a jelenlegi 1500 dolláros árszintről. Mondjuk én még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az Apple vesz egy nagy levegőt, és ezzel a géppel elmossa a Macintosh és az iPad közti határvonalat, vagy épp hogy összemossa, és egy olyan laptopot rak le az asztalra, ami mindkét termékkategória jellegzetességeit magán hordozza.

Ezt erősíti meg az új operációs rendszer (Lion?) bemutatója is, hiszen a Mac OS X 10.7 a hírek szerint elsősorban abban különbözik majd elődjétől, hogy jobban támogatja a multitouch-adatbevitelt. Egy nyomogatható laptop igazán jól mutatna a termékpalettán, bár ezzel persze azt is kockáztatná az Apple, hogy a korai tabletpécékhez hasonló, kevésbé életképes termék kerüljön a piacra.

Ugyanakkor van olyan elemző is, aki ennél tovább megy és azt állítja, hogy a multitouch is a múlt része lesz a Lionnal, mert itt már gesztusérzékelésről lesz szó: elég hadonásznunk a gép kamerája előtt, hogy az megértse, mit akarunk. Tisztára Különvélemény.

Ti mire számítotok, vagy még inkább, minek örülnétek a legjobban?