Ez van, mindennek vége szakad egyszer, a jéghegyek leomlanak, a Föld benépesül, örökoptimista elemzőnk, Gene Munster pedig talált egy területet, ahol az Apple nem nyerhet. Ez pedig a tablet-verseny, akármilyen furcsán hangzik is.

A Business Insider interjújában Munster, aki a korábbi években mindig legalább kétszer annyira lőtte be az Apple-részvények célértékét, mint a legoptimistább elemzők, szívünkbe döfte a tőrt: szerinte az Apple 20-25 millió iPadet ad el a következő évben (szemben az Apple állítólagos 45 milliós tervével), és az androidos tabletek nagyobb piaci részesedést produkálnak majd.

Ha ő ezt mondja, akkor akár le is állhat az iPad gyártása, nincs értelme folytatni, mert ha a legoptimistább kimenetel a második hely, az utolsó a reális.

Persze a kijelentésnek nem okoz nagy meglepetést, az Android előnye természetesen a hozzá gyártott készülékek sokféleségben, ezáltal az olcsóbb tabletek készítésének lehetőségében van, csakúgy, mint a mobiltelefonok esetében. Az Android operációs rendszer a vásárlók nagyobb szeletét lefedi, és minél lejjebb megyünk az anyagi lehetőségek piramisában, annál több ember engedheti meg magának az új kütyüket.

Persze nem akarom én bántani Gene Munstert, ő volt az, aki a 2008 nyarán tapasztalt AAPL-részvényzuhanáskor (170-ről 92 dollárra) is tartotta a magas célértéket, holott a piac összes többi szereplője további romlást jósolt. Igaza lett, 2009 márciusában elkezdett meredeken emelkedni a papír ára.

Az Apple részvény jelenlegi piaci értéke 294 dollár körül alakul, a legpesszimistább előrejelzések 342 dollárt jósolnak, míg a legoptimistábbak 430-at várnak jövőre. Ez utóbbi nyilván Munster.