Szuper egy üzleti modell ez, hiszen a fejlesztő egy regisztrációs díj megfizetése után elkészíti a jobbnál-jobb alkalmazásokat, az Apple meg vállalja, hogy biztosítja a kellő környezetet, infrastruktúrát a kereskedéshez. Ez az iTunes. Sokakat zavarni szokott, hogy a programból befolyó összeg harmadát megtartja a kaliforniai cég, pedig az Apple-nek komoly költségei vannak a Store-okkal, és azokat valahonnan ki kell termelni.

Az Asymco most pontos összeget is mondott, állítólag 75 millió dollárba kerül havonta az iTunes üzemeltetése, ami egyébként több, mint a duplája a tavalyi 30 millió dolláros értéknek. A drágulás elsősorban a megnövekedett forgalomnak köszönhető, hiszen ma már 200 alkalmazást töltenek le másodpercenként, 18 milliót naponta, nem is beszélve az egy év alatt eladott 450 millió tv-műsorról, százmillió filmről és 35 millió könyvről. így már érthetővé válik az elképesztő, közel egymilliárd dolláros éves működési költség.

És ez csak része a kiadásoknak: az Apple ugye javában építi a bazi nagy adatközpontot is, ami várhatóan a 160 millió bankkártyával beregisztrált felhasználó igényeit fogja majd kielégíteni, és aminek a felépítése szintén egymilliárd dollárba kerül.