A Valve rendszeresen összesíti a közösséghez csatlakozott játékosok adatait, és mivel a Steam már több mint három hónapja elérhető a maces tábornak is, érdemes átböngészni a statisztikát.

Az összesítés szerint a Mac-júzerek csaknem 47 százaléka MacBook Prót használt, a játékosok csaknem negyede iMacen nyomta. De a belépő szintű MacBookkal is sokan próbálkoztak, egyedül az izmos Mac Prón dolgozók nem értek rá nagyon csézni.

A maces játékosok gépe egyébként a pc-s Steam-felhasználókéhoz képest jóval több memóriát rejt, a Macek több mint fele 4 gigabájt memóriával szerelt, és több mint 90 százalékukban több mint egy mag dolgozik.

A legtöbb gépben GeForce 9400M grafikus mag található, általában 1280-szor 800-as felbontással nyomják ki a képet.

De itt van egy még fontosabb szám: a Steam szolgáltatásra csatlakozott gépek mintegy 5 százaléka Mac. Ez pedig a májusi feléréshez képest erős csökkenést mutat, akkor még 8 százalékon álltak a macesek. Úgy tűnik tehát, hogy noha az Apple legtöbb gépe már alkalmas az újabb játékok futtatására is (legutóbb Windows alól zökkenőmentesen ment a Modern Warfare 2 full felbontással az új MacBook Prón) rövid időre a játékszenvedély is felébredt a maces táborban, lassan elfogy az érdeklődés.

De lehet, hogy csak az volt a baj, hogy a játékok sokszor bugosak, és Windows 7 alól sokkal nagyobb teljesítményt lehet elérni, mint Mac OS X-szel. Ha pedig már bekapcsoljuk a Windowst a Macen, akkor a Steamre sincs annyira szükség.