Különös, hogy Steve Jobs nem egy keynote-on mutatta meg, milyen jó egy óriás-trackpadon kiadni a sokujjas gesztusokat, ráadásul egy weboldalra kitett videóval sem könnyítették meg a dolgunkat. Mindegy, nagyjából el tudjuk képzelni, lapos mint a menzás rántott hús, az Apple-billentyűzettel megegyező magasságú, üveg felületű, szóval nagyjából az a feeling, mint a MacBookokon, csak ez 80 százalékkal nagyobb, mint a laptopok trackpadje.

Ugyancsak ismerős, hogy a felület nemcsak a tap to click-et ismeri, fizikai kattintást is lehet vele produkálni, vagyis a drag-n-drop feladat is működhet normálisan. Két elemmel működik, gombbal kikapcsolható, az Apple szerint hónapokig is elvan egy töltéssel.

Ami új, hogy háromujjas gesztust is tud, amivel az ablakokat tudjuk gyorsan arrébb tenni, ez pedig a rendezgetésnél lehet nagy segítség. A többi gesztust már ismerjük, de szerintem még mindig lehetne bővíteni, a legfontosabb billentyűkönybinációkat is lecserélhetnék már gesztusokra. Már látom is magam előtt a GestureStore-t, ahová a fejlesztők feltölthetik a legújabb gesztusokat, és mindenki azt választja ki, ami neki és az ujjainak a legmegfelelőbb.

Egy barátommal - Photoshop és Final Cut-felhasználó - beszéltük, hogy az új eszköz 23 ezer forint körüli árával nagyon bejövős, és munkánál is lehetne használni. Precíziós mozgásokat igénylő feladatoknál, képekkel való munka során mondjuk nem, de szerinte a videóvágás sokkal jobb lesz ezen a kütyün. Az egeret azért még nem kell kidobni, legfeljebb bekerül a fiókba.

És tudjátok, még mi a jó? Elég messziről is működik, így ha moziztok a 30-as Cinema Displayen (vagy majd az új 27-eseken), az öletekből is lehet irányítani a gépet. Ja, és a hardver Snow Leopard 10.6.4-es verziószám felett működik.