Cége piaci értékben már a Bill Gates fölé kerekedett Steve Jobs, az Apple bevétele és profitja azonban elmarad a Microsoftétól. Pedig az elmúlt napokban elemzői jóslatok csaptak össze iparági titkokkal, az előrejelzések szoros versenyt ígértek, aztán közzétette eredményét az Apple, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat és a Microsoftnak jósolt bevételt is, ezért egy rövid ideig úgy tűnt, megtörtént a trónfosztás.

Ma viszont már tények versenyeznek a tényekkel, ugyanis a Microsoft is közzétette számait, ami alapján a következőket mondhatjuk el a közelmúltban lezárt negyedévről és az aktuális piaci helyzetről:

Apple

Piaci érték: 235,7 milliárd dollár
Negyedéves bevétel: 15,7 milliárd dollár
Negyedéves profit: 3,25 milliárd dollár

Microsoft

Piaci érték: 226,5 milliárd dollár
Negyedéves bevétel: 16 milliárd dollár
Negyedéves profit: 4,5 milliárd dollár

A Microsoft tehát egy paraszthajszállal bár, de győzött. A következő negyedévben azonban már változik a sorrend, minden elemző egyetért abban, hogy az iPhone 4 és az iPad miatt az Apple lesz az új bajnok, persze a Microsoft profitja még egy ideig egyedülálló jelenség marad az it-iparban.

Érdekes észrevenni, hogy a két cég nagyjából azonos árbevétellel egészen eltérő nyereségeket ért el, és a relációs jel egyáltalán nem az Apple felé nyílik, noha a céget az extraprofittermelők királyának tartják:

(A teljes hossz az árbevétel, kékkel jelölve az adózott nyereség, milliárd dollár)

Végül nézzétek meg ezt a grafikont, amiből látszik, hogy az Apple elég nagy előnnyel indult neki a harcnak, 1995-ban aztán elindult a lejtmenet, majd 2003-tól a véget nem érő szárnyalás: