Két fontos információ a poszt elejére:

1: Az Apple továbbra sem gondolja úgy, hogy ingyen kéne az iPhone mellé adni a jeleldobást megakadályozó burkolatot.

2: Ma reggel beszélgetés közben az iPhone 3G-m eldobta a jelet. Ránéztem a telefonra, láttam, hogy se 3G, se EDGE, csak egy apró kör, majd az se, nulla térerő, No service. Korábban már volt párszor ilyen, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, most viszont kezdek arra gondolni, hogy az első három iPhone-t is érintette valamilyen módon a probléma.

És akkor az újdonság: készült a napokban egy igazán alapos kutatás az új készülékről, pontosabban a jeltartási nehézségekről, ami feltárta a hiba gyökerét. Ahogy arra számítani lehetett, egy meglehetősen komplex és mély problémáról van szó, amit a Fscked.co.uk szerint aligha lehet szoftverfrissítéssel kezelni.

Richard Gaywood mobilszakértő szerint ugyanis számos teszt bizonyította, hogy érintésre a készülék nehezebben teremt kapcsolatot a bázisállomással, sőt, szerencsétlen esetben meg is szakad a kommunikáció. Gaywood szerint ez a jelenség ugyan minden modern mobilnál tettenérhető, az iPhone 4-et azonban sokkal inkább érinti a probléma, mert itt közvetlen kapcsolat van a a kéz és az antenna között.

Gaywood szerint árulkodó, hogy az Apple azt ajánlotta vásárlóinak, vegyenek egy tokot. "Ezzel lényegében bevallották, hogy baj van a mobillal" - mondta a szakértő, aki úgy gondolja, hogy valódi, és nehezen kezelhető problémáról van szó. Pedig szükség lenne a javításra, mert Gaywood szerint az új iPhone ugyan jelenlegi formájában is remek eszköz, de telefonnak pocsék.