Nem egészen így képzelték, az biztos, mostanra mindennek az eladott darabszámokról meg az elégedett vásárlókról kéne szólnia, ezzel szemben néhány nappal a bemutató után még mindig az a kérdés, hogy az iPhone 4-gyel tulajdonképpen lehet-e egyáltalán telefonálni.

A probléma a keretbe helyezett antennával van, számos beszámoló szerint ugyanis könnyedén megfoghatjuk a készüléket úgy, hogy az eldobja a jelet. A hiba nem egyértelmű, az Appleinsider szerint annak jelentkezése függ az adott szolgáltatótól, a külső interferenciától, sőt, még a bőrünktől is, tehát nem mindenkinek a keze alkalmas a varázslatra. Sokaké viszont igen, és ez éppen elég nagy baj.

Az Apple-híreket összegyűjtő oldal szerint azonban közel már a megváltás, hiszen hétfőn érkezik az iOS 4.01, ami állítólag megfoltozza a hibát. Igen, jól látjátok, szoftveresen hegesztik meg az elvileg hardveres problémát.

A probléma gyökere ugyanis összetett: az Appleinsider szerint az egész a frekvenciaváltásra vezethető vissza. A készülék ugyanis képes kiválasztani a kevésbé leterhelt, kevésbé zajos frekvenciát, hogy a beszélgetés minősége minél jobb legyen. Az iOS 4-ben fejlesztettek valamennyit ezen a képességen, ezzel együtt benne hagytak néhány hibát is, és ez, nem pedig a hardveres probléma a valódi oka a jel eldobásának. A lap szerint ezt igazolja, hogy az iOS 4 telepítése óta az iPhone 3GS is többször dobja el a jelet. Más kérdés, hogy ha tényleg ennyiről van szó, a hivatalos kommunikáció eddig miért arra szorítkozott, hogy elmagyarázza, hülyén fogjuk a mobilt.

Na de holnap Ádámmal mi is kipróbáljuk a készüléket, és a lehető legtöbb kéz bevetésével próbáljuk majd meg elfogni a jelet: Handrás visszatér Párizsból és néhány órára átadja a készülékét, mi meg jó alaposan leteszteljük. Méghozzá valami nyilvános helyen, szóval akinek lesz egy kis szabadideje, kipróbálhatja nálunk élesben is a készüléket. Részletekkel még jelentkezünk.

Addig is nézzétek meg a hazai Apple-közösség szempontjából ezentúl tartógerendaként funkcionáló Hitler-filmet Handrás párizsi kalandjairól. Fogalmam sincs, ki csinálta, de értő közegben a sorozat legjobbjai közé tartozik.