Érdekes anyag jelent meg a HWSW-n arról, hogy az iPhone-ok negyede két éven belül tönkremegy. Összevág ez azzal, amiről pár napja írtam: hogy az új mobil bemutatása óta a kétéves 3G-m állapota folyamatosan romlik, és ugyanezt tapasztalata Ádám, sőt, több olyan ismerősöm is, akik törés nélkül használják a mobilt. Mintha időzített elromlasztó lenne bennük, csak hogy új készüléket vásároljunk.

A HWSW szerint azért nem ilyen egyértelmű a helyzet, az iPhone-ok többsége ugyanis nem magától, hanem külső akarat miatt romlik el. A 25,6 százalékos meghibásodás nagyobbik része ugyanis a felhasználó gondatlansága miatt jön össze, és csak 7 százalékos azoknak a készülékeknek az aránya, amik spontán szoftver-, vagy hardverhiba miatt mondják fel a szolgálatot.

A tendencia egyébként javuló, hiszen tavaly ilyenkor még 33 százalékos volt a két éven belül meghibásodó készülékek aránya. A javulás elsősorban az iPhone 3GS-nek köszönhető, ami a felmérést végző SquareTrade szerint erősebb kijelzőjével, strapabíróbb felépítésével kevésbé hajlamos a meghibásodásra.

Más kérdés, hogy a már startnál kevésbé megbízható iPhone 4 hogyan módosítja majd ezt a statisztikát.