Történelmi előzés történt, kérem szépen, tegnap ugyanis az Apple piaci értéke meghaladta a Microsoftét, míg a cupertinói vállalat részvényeinek összértéke 222 milliárd dollár körül mozgott, a Microsoft csak 219 milliárd dollárt tudott felmutatni lefekvésem pillanatában. Vagyis hivatalosan is többet kellene költenie annak, aki a Microsoft helyett az Apple-t szeretné felvásárolni - persze csak elméletben. Ezzel az Apple lett a legnagyobb tech-vállalat a világon.

Már az elmúlt napokban is nyaldosta a cupertinói cég értéke a redmondi óriás talpát, az előzés azonban most hivatalos. Ezzel az Apple pillanatnyilag a második legnagyobb cég (piaci érték szempontjából) az amerikai piacon - az ExxonMobil olajipari óriás ér csak többet az almalogónál. Március elsején, amikor a Forbes elkészítette az idei The Global 2000 listáját, amiben a világ óriáscégeit állította sorrendbe, az Apple még csak a tizedik helyen volt piaci értékben, most második lenne, míg az egyéb pénzügyi szempontok alapján a 75-dik helyre rangsorolták. Azóta a részvényének értéke kábé 25 százalékkal nőtt. A Microsofté meg 11-gyel csökkent.

Az Appleblog indulásakor az AAPL részvény értéke egyébként 125 dollár körül volt, most pont a kétszeresét éri. Azt hiszem, nem kell magyaráznom az összefüggést.