Néhány napja érdekes szabadalmakat hozott nyilvánosságra az illetékes amerikai hivatal. Több olyan Apple-dokumentumot védtek le, amik az iPhone új trükkjeiről szólnak: arcfelismerés, tárgyfelismerés, üzenetszűrés és speciális hangrögzítés. Egyáltalán nem biztos, hogy találkozunk velük, de már elég régen volt poszt szabadalmakról, ez meg érdekesnek ígérkezik.

Mert milyen vicces dolog például, ha a lefényképezett tárgyat felismeri az iPhone, és azonnal hozzá kapcsolódó linkekkel szolgál. A szabadalomban leírják, ahogy a múzeumban lefotózunk egy szobrot vagy festményt, a készüléken pedig megjelenik az alkotó élete, a művészeti korszak jellemzői, kortárs művészek élete meg ilyenek. Elképzelem az embereket, ahogy az utcán lefotózzák a kutyákat, a zöldségesnél a banánt, a busz kerekét, és elbűvölten kiáltanak, "ezt is tudja".

A második recept első sora úgy hangzik, végy egy előlapi kamerát, ami ugyan egy iMac vagy MacBook esetében nem teljesíthetetlen kérés, de az iPhone egyelőre nem tudna arcfelismerés alapján kikapcsolni, vagy hozzáférést megadni a felhasználóknak. A szabadalom szerint a készülék nemcsak érzékelné, hogy ott vagyunk-e, de fel is ismerné a gazdáját. Akár a kijelző mögött is lehet a kamera, hiszen csak bizonyos időközönként kellene csekkolni, a tulajdonos ott van-e még, esetleg valaki más próbálkozik a telefon buherálásával. Ez esetben - ezt csak én teszem hozzá - akár le is fényképezheti az illetőt, és e-mailben elküldheti azt egy megadott címre.

Egy harmadik szabadalom szerint az üzeneteket tartalom alapján szűrhetné az aggódó anyuka, ha Lacika Pistikének el akar juttatni egy levelet, tanuljon meg distingválni, ahogy egy volt tanárom mondaná. Egy másik szabadalom az olvasatlan üzenetekre figyelmeztetne a levél elküldése előtt, ha a feladó és a címzett megegyezik, egy másik pedig azzal foglalkozik, hogy hangfájlokhoz saját hangunkat is hozzáadhatunk, így egyfajta hangjegyzetet készíthetünk. Vagy a kedvenc számunkra ráénekelhetünk, így aztán sosem lehet megunni a régi slágereket sem.