almalé és kungfu Rólunk

Százmillió letöltött alkalmazás ötven nap alatt

Már több mint százmilliószor töltöttek le alkalmazást az iPhone-re és az iPod Touchra, amióta másfél hónapja elindult az App Store. Ha sikerül tartani az első harminc nap hetvenmilliós darabszámát és az ebből adódó átlagosan hetvenmillió dolláros bevételt, az Apple várhatóan 2009-ben eléri az egymilliárd dolláros határt az alkalmazásbolttal, ami nagyrészt külső fejlesztőknek hála hozza a pénzt a vállalatnak: a programok bevételének a harmada ugyanis Steve Jobs zsebébe vándorol.

Érdemes megemlíteni, hogy az iTunes Store zenerészlegének annak idején két évbe telt elérni az egymilliárd letöltött dalt, igaz, abban a boltban nincsen ingyenes kínálat, nem úgy, mint az App Store-ban.

Bár a konkurencia is hasonló szolgáltatás készül beindítani, az Apple máris óriási előnyre tett szert azzal, hogy időben lépett piacra: a Google Android boltja csak novemberben fut be, a Microsoft Skymarket meg a Windows Mobile 7-tel érkezik, majd valamikor 2009-ben.



Az Apple-t másolná a HP

Végre más is megértette. Az elmúlt években többször is előfordult velem, hogy valamelyik csúcskategóriás pc-t próbálgattam, ami funkcióiban, minőségében, teljesítményében ugyan kiemelkedett a mezőnyből, egy szempontból viszont ugyanolyan volt, mint a legolcsóbb garázsban összerakott pc: Windows futott rajta, annak minden baromságával együtt.

Egy olyan operációs rendszer, aminek a megalkotásakor szempont volt, hogy a legbénábban összerakott konfiguráción is el kell futnia, nem lehet átütő, erőteljes egy minőségi vason. Fagyások, váratlan belassulások, érthetetlen töltögetések, nem megfelelően kidolgozott részletek jöttek elő folyton a frissen kicsomagolt, méregdrága gépeken is, és biztos voltam benne, hogy a „többi” gyártó nem lehet igazán exkluzív, igazán sikeres az Apple mellett, amíg a Windows köti gúzsba őket, mert az ember egyszerűen nem akarja ugyanazt a műszerfalat látni egy Jaguár volánjánál, mint amit a Dacia Loganba is beleraknak.

De úgy látszik, a HP-nek is eszébe jutott ugyanez. A gyártó Touchsmart névre keresztelt gépe például nagyon pofás, és már tett egy lépést ebbe az irányba: saját grafikus felhasználói felületet kapott, ami ugyan csak egy zsák a Vistán, de mégis egyedivé, izgalmassá teszi a gépet. A világ legnagyobb gyártója azonban tovább megy, és a legújabb hírek szerint saját operációs rendszert fejleszt.

A Businessweekben megjelent cikk arról számol be, hogy a program alapja a Linux lesz, a nyílt forráskódú operációs rendszer egy könnyen kezelhető verzióját kívánja majd adni gépei mellé a HP. Az a cél, hogy a vállalat kevésbé függjön a Windowstól, és hogy versenyképesebb legyen az Apple-lel, ami hasonló üzleti modellel szerzett jelentős piaci részesedést az elmúlt években.

A sztori azonban még izgalmasabb, ha figyelembe, hogy egy HP-hoz közelálló szakember szerint a világ legnagyobb gyártója attól tart, az Apple bármikor piacra léphet egy ezer dollárnál olcsóbb laptoppal, amivel nehéz helyzetbe hozná versenytársait: ez már egy óriási piac, ahol gyorsan tudna növekedni a kaliforniai cég sajátságos üzleti modelljével, nyilván a többiek rovására. Ezért fontos, hogy a HP minél előbb alternatívát tudjon felmutatni az Apple-lel szemben, márpedig egy sima windowsos gép egyre kevésbé az.

Diverzifikáció van.



Egyre olcsóbb Macintoshokat veszünk

Az American Technology Research elemzői módosították az előrejelzéseiket az Apple pénzügyi helyzetéről: az idei évre a korábban becsült 32.9 milliárd dolláros árbevételhez, és 5.34 dolláros részvényenkénti hozamhoz képest az új becslés szerint 32.8 milliárdra és 5.29 dolláros részvényhozamra számíthat az Apple.

A csökkenés oka nem a Macek eladási mutatóiban keresendő: Shaw Wu elemző elmondása szerint a számítógépeket alacsonyabb átlagáron fogja értékesíteni az Apple. Ez egybevág azokkal a feltételezésekkel, hogy az Apple hamarosan betör az ezer dollár alatti laptopok piacára.

Ami az elemzésben sokkal nagyobb változásra utal, az az Apple-részvények várható plafonértéke az elkövetkezendő 12 hónapra, ezt az elemző 220 dollárról 205 dollárra módosította, ami nyilván az Apple-részvények utóbbi hetekben tapasztalható mélyrepülésének köszönhető, a papír az egy hónappal ezelőtti 180 dollárról 149 dollárra esett vissza.

Az ATR nem is a rövidtávú eredményektől félti a cupertinói céget, hiszen a back-to-school sokat hoz a konyhára, és a karácsonyi őrület még hátravan: az új laptop, a MacBook Air nem teljesít úgy, ahogy azt várták, és utánpótlás híján bajban lesz a cég. Hacsak nem virít nagyot év végéig az új Macekkel az Apple, tartós árbevételcsökkenésre számíthat a pécépiacon.



Végre tényleg 3G-s lett a 3G iPhone

Tegnap letöltöttük az iPhone 2.1-es firmware-ét, és a keddi bejelentés miatt nem túl nagy elszántsággal kezdtük nyomogatni: kevés újat ígért a frissítés. Ehhez képest azért akadtak meglepetések, főleg a magyar felhasználóknak, és remélhetőleg ezekből a meglepetésekből egyre több lesz majd.

Azonnal észrevehető volt például, hogy a leírt szavakat már nem javítja ki a szoftver angol kifejezésekre. Legalább ilyen fontos, hogy a térerő stabilnak látszik, és a telefon sokkal gyorsabban tölti le az adatokat. (update: ugyanonnan az eddigi 1 Mbps helyett 2 Mbps-ot mértem 3G-n, és 600 Kbps helyett 1.5 Mbps-ot wifin a testmyiphone.com download tesztjével)

Egy napnyi tartósteszt (haha) alapján azt mondhatom, hogy a 3G-s hálózathoz sokkal jobban ragaszkodik a mobil, úgy megy, ahogy annak elsőre kellett volna. A korábbi firmware-rel összehasonlítva a 3G-s akkukapacitás drámaian megemelkedett, és állítólag nemcsak ezen a téren javítottak az energiafelhasználáson. Eddig úgy tűnik, folyamatos 3G-vel, hétköznapi használat mellett simán kibír egy napot.

A backup tényleg nagyon gyors, ezen a telefonon hat perc alatt megvolt, és a szinkronizálás is gyorsabban ment. A Contactok közötti keresés lényegesen fürgébb lett (én ezelőtt falnak mentem, olyan lassú volt), ugyanez igaz a Safaris scrollozásra. A biztonság terén is voltak változások, például már nem lehet a dupla-home-os trükköt eljátszani.

Még egy fontos magyarítás is történt, ezt UBorka írta be nekünk: magyar lokalizációt tettek a telefonra, így már magyar a pénznem, és a dátumokat és az aktuális napot is magyarul láthatjuk. Craigdavid hívta fel a figyelmünket arra, hogy a tárcsázás során az előhívó-, és körzetszámok csoportosítása is a hazai szabvány szerint történik. A teljes ficsörlista a plastikon elérhető.



Az Apple 14 millióval engeszteli ki az Apple-t

Úgy tűnik, lassan vége lesz a régóta húzódó jogi huzavonának, a cupertinói cég vezetősége egyöntetűen megszavazta, hogy 14 millió dollárral engeszteli ki a Apple-részvénybotrányban károsult céget: az Apple-t.

Lassan teljesen elül a két évvel ezelőtt kirobbant botrány: 2006-ban az Apple belső vizsgálatot rendelt el, mert felmerült a gyanú, hogy a menedzsment tagjai 1997 és 2002 között a magasabb haszon érdekében rendszeresen visszadátumozták saját részvényopcióikat, ezt a gyanút a belső vizsgálat, és a New York-i értékpapír- és tőzsdefelügyelet vizsgálata is igazolta. Később kiderült, hogy a két korábbi vezető, Nancy Heinen és Fred Anderson mellett Steve Jobs neve is szerepel az egyik gyanús opciós papíron. Később a vezért ártatlannak minősítették. Maradhatott.

A részvényopció-visszadátumozás egyébként önmagában nem bűncselekmény, ha azonban emellett a hűtlen kezelés esete is fennáll, azaz önhatalmúan, nyereségvágyból írogatják át az évszámot, akkor keményen büntethető. Steve Jobs már korábban elismerte, hogy tudott a svindlikről, és elnézést kért minden részvényestől a történtek miatt. A most megszavazott összeget az igazgatók felelősségbiztosítója fogja kifizetni magának a vállalatnak. A perköltségeket az Apple állja, ennek az összege 8.85 millió dollárra rúg. Így ha elül a por, ötmillió marad az Apple-nél, majdnem kétszer ennyi a jogászoknál, és a vállalat biztosítási összege egy picit megemelkedik. Világos, mint a nap.




süti beállítások módosítása