almalé és kungfu Rólunk

A Leopard kézikönyv - Macek hálózatban

A Macworld készített egy videót négy programról, amivel könnyebbé tehetjük a munkát a hálózatba kapcsolt számítógépekkel. Persze, van Remote Desktop, meg .Mac szolgáltatások, de a lenti alkalmazások legfontosabb tulajdonsága, hogy ingyenesek. Néhány dolgot leírok ide, de a belinkelt videót is érdemes megnézni, hogyan működik ez a gyakorlatban.

Az első program a WakeOnLan, nevéhez hűen képes a hálózatba kapcsolt (csak kábeles összekötés esetén) macek felébresztésére, hogy képesek legyünk azokon is dolgozni.

A DropCopy használatával egy fekete lyuk jelenik meg a desktopon, azon keresztül érhetjük el a hálózat többi számítógépét, egyetlen mozdulattal másolhatunk fájlokat a gépek között. A program egyszerű üzenetküldő szolgáltatást is tartalmaz. Leopardon és Tigeren is fut.

A ClipboardSharing segítségével a vágólap tartalmát oszthatjuk meg a hálózat többi tagjával.

A Teleport a Screen Sharing funkcióit bővíti ki, egy távoli macet irányíthatunk egy másik mac segítségével. Másolhatunk egyszerű áthúzással, vágólapot oszthatunk meg egyszerűbben, mint a ClipboardSharing segítségével tettük. Mivel a ScreenSharingre épül, ígazából csak Leoparddal használható.

A Leopard beépített ScreenSharing-je is tartogat meglepetéseket annak, aki még nem ismeri ezeket a trükköket. A másik géphez történő gyorsabb kapcsolódás érdekében a ScreenSharing kipakolható a Dockra, vagy a Sidebarra, csak meg kell keresnünk a programot a /System/Library/CoreServices-ben, itt a ScreenSharing nevű ikont húzhatjuk a megfelelő helyre. Elindítva először nem túl barátságosan az ip címet követeli, de ha a Terminalba beírjuk, hogy
defaults write com.apple.ScreenSharing ShowBonjourBrowser_Debug 1

akkor mindjárt barátságosabb kép fogad, és a gépek nevei között válogathatunk.

A másik trükk, hogy a lenti parancs Terminalba pötyögése esetén (a Screen Sharing ekkor ne  fusson) a program ablaka új irányító gombokkal bővül, amivel választhatunk a hatalom gyakorlásának módjai között, vagy állíthatunk a minőségen a kapcsolat sebességének javítása érdekében.
defaults write com.apple.ScreenSharing \
'NSToolbar Configuration ControlToolbar' -dict-add 'TB Item Identifiers' \
'(Scale,Control,Share,Curtain,Capture,FullScreen,
GetClipboard,SendClipboard,Quality)'


A rejtélyes csomag

Ausztrál viszonteladók rejtélyes kartondobozokat kapnak postán, a feladó az Apple, a csomagon jól látható a felirat: DO NOT OPEN. Maradjon zárva június tizedikéig, különben a vállalat megsérti az Apple-lel kötött fel-nem-bontási egyezséget. Fokozhatatlan izgalmak, soha meg nem válaszolt talányok.

Vajon mit rejthet a csomag? Jelenthet-e veszélyt az univerzumra? Vajon kinek lesz bátorsága felbontani? Csupa olyan kérdés, amin most még eltöprenghetnek Ausztráliában, de már nincs sok idejük. A megadott időpont vészesen közeleg, ez ugye egy nappal a WWDC után lesz. Ti mit tennétek a helyükben?



update: kiderült, hogy hoax az egész, a MacTalk nevű ausztrál forrás megbízhatónak vélt személyektől kapott füleseket, de mint kiderült, az Apple semmilyen csomagot nem küldött az ottani telefontársaságoknak. Bukta.


Fedőneve "Snow Leopard"

Na kérem, nem mondom, hogy sokkal közelebb vagyunk az igazsághoz, sem azt, hogy el lennénk halmozva az új infókkal, de a TUAW úgy tudja, még az idei WWDC-n említést tesznek a Mac OSX 10.6-ról, ami nem hoz drámai változást elődjéhez képest, a programozók a rendszer stabilitását és biztonságát turbóznák fel. Állítólag még idén befejeznék, hogy a 2009-es WWDC-n már bemutathassák az új operációs rendszert.

Az Ars Technica megfejelte az információt azzal, hogy a 10.6 fedőneve "Snow Leopard" lesz, ami azért is érdekes, mert a hír forrásaként a TUAW-ot jelölték meg. Kiderült az is, hogy a .6-os gyorsabb lenne, mint a Leopard. Mindenesetre az előkészületek nagyban zajlanak a Moscone Centerben, de a díszletekben semmilyen utalást nem látni a Leopard utódjára. A képekből csak az derül ki, hogy a rendezvényen két nagy operációs rendszerre helyezik majd a hangsúlyt, az OS X Leopardra és az OS X iPhone-ra. További képeket itt találtok.



25 ezer forint lesz a 3G iPhone?

Úgy néz ki, igen. Valójában persze nem, mert összességében sokkal többet fogunk kifizetni, de a brit pletykák után most már Spanyolországból is olyan hírek jönnek, hogy 100 euróba fog kerülni a 3G-képes, GPS-szel felszerelt mobil. Erre jön még persze rá a havi előfizetési díj kettő vagy három évig, ami alaposan megnöveli a végösszeget, de egy kedvező díjcsomag mellett ez akkor is jól hangzik. Jobban, mintha változatlan havidíj mellett 400-500 eurót kéne kifizetni a mobilért. Akárhogy is, Steve Jobs jövő hétfőn mélyen belenéz a rá meredő párezer szempárra, és mély, búgó hangon közli majd az árat. A többi csak spekuláció.


Jön a Leopard utóda?

Végre egy olyan pletyka, ami nem az új iPhone-nal foglalkozik. Nem állítom, hogy maximálisan megalapozott, de azért érdekes: az Appleinsider szerint az Apple a jövő heti fejlesztői konferencián bemutatja a Leopard utódjának, a Mac OS X 10.6-nak egy korai verzióját, a végleges, befejezett változatot meg már jövő januárban hazavihetik a júzerek.

Az oldal szerint a 10.6-os a 10.1-eshez hasonlóan inkább egy jelentős javításnak, mint egy tökéletesen új rendszernek tekinthető, érdekes, hogy a jelek szerint csak egy egyébként hasznos funkció kivágása jelenti majd a változást.

Az Appleinsider úgy tudja, hogy az új OS-ben már nem lesz benne az Intel előtti, PowerPC-processzorral szerelt gépek támogatása, aki tehát 2006 előtt vette a Macet, az kénytelen lesz lehorgonyozni a Leopardnal.

Az írást úgy is lehet értelmezni, hogy a támogatott gépek köre még szűkebb lesz: ha valóban csak 64 bites gépekkel működik majd együtt a 10.6-os, akkor az első inteles Macek is kimaradnak, mert a Core Duók még 32 bitesek voltak. Azért ez a verzió nem nagyon valószínű, és én azon is meglepődnék, ha kiszednék az OS-ből a PowerPC-támogatást.



süti beállítások módosítása