Jelenleg csak egyetlen célcsoportnak éri meg Mac minit venni: azoknak, akiknek már amúgy is van egy jobb monitorjuk, amit nem akarnak kidobni, viszont nincs sok pénzük a gép bővítésére.



Az alapmodell ugyanis 137 ezer forintba kerül, de ebben még dvd-író sincs, a superdrive-val felszerelt változat viszont már 192 ezer forintba kerül. Alig nyolcvanezer forinttal kevesebbe, mint a legolcsóbb iMac (pár hete még sokkal kisebb volt ez a különbség), de ha vennünk kell egy jobb lcd-t is a mini mellé, máris 20-30 ezer forintra csökken az árkülönbség.

Ezért cserébe húsz százalékkal gyorsabb processzort, 150 gigabájttal nagyobb merevlemezt és Radeon HD 2400-as kapunk az iMachez, meg magát az imacséget, ami valamivel erőteljesebb életérzés, mint a miniség (pedig az is elég nagy menőség).

Éppen ezért nehéz vitatkozni azokkal az elképzelésekkel, amik szerint az Apple a legkisebb gépet is frissíti a következő hetekben, három főbb ponton avatkozva be a konfigurációba. Az egyik, hogy lekerül a házról a DVI kimenet és az új mini DisplayPort kerül a helyére, aminek rögtön két hatása lesz: nagyobb hely marad a házon a szellőzésnek és mindenki vehet egy rohadt átalakítót a géphez, ha bármilyen kijelzőt rá akar dugni, szóval nem ez az újítás lesz az, amiért majd mindenki rohan a boltba.

Fontosabb, hogy a minibe is Geforce 9400M kerül, ami tök logikus lépés lenne, egyrészt az Apple-nek nem kerülne lényegesen többe az új grafikus gyorsító, mint a régi, másrészt a jelenlegi GMA950-es 2008 végén tényleg vérciki, még a MacBookból is kihalt már vagy egy éve (a GMA3100-as, majd most a Geforce 9400M cserélte), jelentős gyorsulást hozhatna magával a csere.

A harmadik újdonság, hogy 3 helyett már 4 gigabájt memóriát is tudna kezelni az apróság, és amit én várok: a legújabb géppel végleg leáldozik a cd-írónak és már az alapmodellbe is dvd-írót raknak, ami az Apple-nek nagyjából 15-16 forinttal kerülhet többe, mint a ComboDrive.

Akárhogy is, pénzügyi válság van, nemsokára brókerek potyognak az égből, fontos, hogy az olcsóbb kategóriában is versenyképes terméket tudjon kínálni az Apple, márpedig a mini mai formájában egyre kevésbé az. Mindenesetre két európai beszállító már azt jelezte, hogy a jelenlegi készletek fogynak, új miniket meg nem tudnak rendelni az amerikai vállalattól, ami rendszerint azt jelenti, hogy rövidesen frissül a konfiguráció.