Kezdő iPhone-osoknak készül ez a leírás, aminek a forrását UBorka nevű olvasónk küldte be, ezúton is köszönöm.

Ha nem tetszik a beépített brekegő, vagy szkifirobot csengőhang, és szeretnéd a kedvenc dalodat hallani amikor hívást kapsz a telfonodra, az iTunes Store-ban elvileg tömegével vásárolhatsz csengőhangokat. De mit tegyünk, ha Magyarországon nincs iTunes Store, és egyébként sem akarunk erre költeni?

Van ennek egy egyszerűbb, meg egy bonyolultabb módja. Az egyszerűbb megoldás azoknak szól, akik még nem húzták a kukába a GarageBand-et, meg az összes tartozékát, hogy a megszabaduljanak a néhány gigabájtnyi alkalmazástól.

Indítsuk el a GarageBandet, és nyissunk meg egy új projektet. Az alapból feldobott tracket (általában egy zongora-sáv) töröljük (Track - Delete Track). A csengőhangnak szánt mp3-at ezután a Finderből húzzuk rá a Garage Band ablakára. A dalt a Garage Band beolvassa, és egy új sávként fogja feltüntetni.



Kapcsoljuk be a "cycle regiont":

Ekkor a a track felett az egérrel kijelölhetjük a kivágásra szánt régiót.

Ne jelöljünk ki 30 másodpercnélhosszabb részt. Ezt ellenőrizhetjük úgy, hogy átállítjuk az LCD módot:


A kép bal oldalán látható ollóval ezután vágjuk ki a kívánt szakaszt. 

Hogy a telefon hangszóróját optimálisabb hangzást kapjuk, állítsunk be néhány effektet. A képen is látható i-gombra kattintva állítsunk be egy kompresszort a listából (például Vocal Compression Basic), és állítsuk be a cutoffot (válasszuk ki az AUHipass-t, majd a jobb oldalon látható ceruzaikonra kattintva a cutoff frequency-t állítsuk 150 Hz közelébe).



Eddig még csak megszerkesztettük a csengőhangot, amit átküldeni a telefonra már nagyon egyszerű: a Share menüpontból bökjünk a Send Ringtone To iTunes-ra, az iTunesban ekkor a kivágott rész megjelenik a Ringtones-ok között. Ezt már csak rá kell húzni az iPhone-ra, és készen is vagyunk.

Most jöjjön a bonyolultabb mód, egyébként Windowsos kollégáknak is hasonlóan működik. Itt kihagyom az mp3 megvágásának módját, azt mindenki csinálja meg valahogy, vannak erre egyszerű alkalmazások dögivel. Az iTunes is megcsinálja, ha a dalra jobbklikknél a Get info-ra bökünk, az Options-ban megadhatjuk a kivágás kezdő és befejező idejét.



Ha megvan, az mp3-on újra csak jobbklikkelünk, majd kiválasztjuk a Convert Selection to AAC pontot. Így már a telefon által preferált formátumot kapjuk. Már csak a kiterjesztést kell átírni: az új AAC fájlt húzzuk ki iTunesból mondjuk az asztalra, és nevezzük át az m4a kiterjesztést m4r-re. Húzzuk vissza iTunes-ba, és voila, a Ringtones-ok között van. Másoljuk fel az iPhone-ra, és kész.

Majdnem elfelejtettem: a dolog esztétikai része. Sokkal szebben hangzik, ha a csengőhang 30 másodperc előtt fokozatosan elhalkul, nem pedig úgy van vége a dallamnak, mintha baltával vágnák el. Erre használhatjuk a Garage Bandet, a track neve alatt látható háromszögre bökjünk, és a legördülő lehetőségek közül a Track Volume-ot kiválasztva beállíthatjuk a kivágás előtti halkítást.

Szóljatok, ha kihagytam valamit.