A tegnapi postra linkelte be dh.squidcode.com nevű olvasóm a lent látható adatokat, amikből persze messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, de azért jól mutatják, kinek van félnivalójuk.

Az első táblázat azt mutatja, hogyan alakult a böngészők részesedése a netforgalomból az elmúlt pár napban:

Aki esetleg elveszne a számokban, annak itt a második táblázat, ami már kiemelten mutatja az eltéréseket:

Világosan látszik, hogy elsősorban a Firefox és a Safari vesztett júzereket, ami logikus. Aki Explorert használ, az többnyire nem meggyőződéses böngészőhasználó, csak elindítja, ami rajta van a gépen: Explorert nem választ az ember, hanem kap. Éppen ezért a Chrome főleg az alternatívoktól szív el felhasználókat, hiszen olyan emberekre számíthat, akik hajlandóak váltani, ha úgy tartják jónak. Márpedig ennek a kategóriának a királya a Firefox, éppen ezért lehetséges, hogy míg a Safari csökkenése még hibahatáron belüli (ekkora ingadozás azért még belefér, bár a trend egyértelmű), addig a Mozilla böngészőjénél már jelentős visszaesésről beszélhetünk.

Ugyanakkor az Explorer szerepe meg nőtt, amit viszont egyáltalán nem értek.

Mindenesetre a minta reprezentatív, mert az 250 millió weboldal 24 órás statisztikáján alakul.

Az igazi kérdés persze az, hogy hosszútávon hogyan alakulnak a dolgok, de az biztos, hogy a Firefox piaci részesedése csökkenni fog a Chrome miatt. Sajnos ezt különösebb jóstehetség nélkül is biztosra ígérhetem.