Tényleg mozgolódik valami a magyar Apple-nél, ha semmi mást, azt legalább elmondhatjuk, hogy ugyanúgy gerjeszti maga körül a pletykákat, mint a kaliforniai anyacég. Mondjuk az, hogy semmit sem tudunk a hazai iPhone-ról tipikus, annál nagyobb öröm, ha van valami hír. A mindig éppen elkészülő lokalizált Mac OS X is befutni látszik, ezekről viszont csak különböző csatornákon keresztül, néhány Apple-közeli embertől értesültem.



Azt viszont a saját szememmel láttam, hogy lesz Magyarországon is iPhoto Book. Ez a képrendező szoftver egyik legcsodálatosabb funkciója, az óriási gomb ellenére ugyan sokan nem akadnak rá, de aki mégis, rögtön elkezdi bütykölni saját albumát. A sablonoknak hála olyan meggyőző könyveket hozhatunk létre az iPhotóval, amilyeneket amúgy profi stábok szoktak, ha van néhány jó képünk, simán összedobhatunk egy képeskönyv-minőségű alkotást. Amerikában csak egy plusz gombnyomás, hogy mindez valósággá váljon: elküldjük az Apple-nek a kész anyagot, az kinyomtatja és már postázza is. De nem Magyarországra, itthonról ugyanis elérhetetlen volt a szolgáltatás, eddig.

Úgy tudom, hogy még nyáron beindul az iPhoto Book hazai nyomtatása, méghozzá kimondottan jó minőségben. Mert ugye aki akarta, eddig is kiexportálhatta pdf-be az albumot, elvihette egy digitális nyomdába aztán kinyomtathatta, de láttam pár ilyen bookot is az eredmény kiábrándító volt. Sajnos nagyon kevés digitális nyomda működik megfelelő minőségben, és ezért a könyvek inkább valami házi barkácsnak, semmint profi munkának tűntek. A hivatalos magyar book próbanyomatai viszont egytől egyik ígéretesek, és bár pár apróságon még javítani kell, szerintem óriási lépést teszünk nyáron afelé, hogy itthon is részesülhessünk az Apple áldásos szolgáltatásaiból - nagyjából annyiért, mint Európában bárhol. Már csak a hazai iTunes kéne, és megnyugodnék.