Nemrég jelent meg az Inside Steve's Brain című könyv, ami gondolom hamar kötelező olvasmánnyá válik minimum az ilyen egyetemeken, de az is biztos, hogy a következő hetekben elöntik az idézetek a blogokat, híroldalakat.

Nemrég például a Gizmodo talált rá arra a sztorira, amiből kiderül, hogy a Mac OS X annak idején majdnem a Mac OS 8 felhasználói felületét kapta meg. Az Apple grafikus csoportja akkoriban azt gondolta, csak fogni kell a NeXT-step magját, és arra rá kell húzni a régi OS grafikus felületét, amivel elérték, hogy Steve Jobs csak egy rakás idiótának nevezze őket.



Amikor megvette a NeXT-et, az Apple elkezdte átalakítani a NeXT-stepet Macintosh operációs rendszerré. A munka olyan nagynak tűnt, hogy a programozók elhatározták, nem foglalkoznak a grafikus felhasználói felülettel, átemelik azt a 8-asból, és inkább az OS magján dolgoznak.
Jobs ezen mélységesen felháborodott, ezért találkozót beszélt meg a grafikus csapat néhány tagjával, amit aztán rendszeresített. Közösen dolgoztak az új dizájnon, pixelről pixelre mentek át a terveken, hogy az új OS külsejében is megmutassa a GUI alatti óriási változásokat. Mindent megbeszéltek, például nyolc különböző verzióból választották ki az ablakok megnyitásának is bezárásának ma is ismerhető módját.
Pár héttel később aztán elkezdett formát ölteni az OS X, mi meg szerintem közösen örülhetünk, hogy újra volt a cégnél egy ember, aki szerint a külcsín legalább olyan fontos egy termék esetében, mint a belső tartalom. Már amennyiben nem gépeknek szánjuk azt a terméket.