Az IBM egyik kutatással foglalkozó csapata átütő erejű adattároló-technológiáról számolt be. Ha sikerül a tervük, akkor a mobiltelefonok és zenelejátszók piacán a jelenlegi sokszorosára ugrik majd az adatmennyiség, állítólag félmillió dalt tudnak majd tárolni, a mainál jelentősen alacsonyabb előállítási áron (összehasonlításképpen: a ma kapható legnagyobb, 160 gigabájtos iPod hivatalosan negyvenezer dal tárolására képes). Sőt, állításuk szerint az eszközök energiaigénye is jelentősen lecsökken.

Csakúgy, mint a flash-nek, a 'racetrack' memóriának sincsenek mozgó alkatrészei, viszont sokkal gyorsabban tárolja az adatokat, és az élettartama sem függ az újraírások számától. Hihetetlennek tűnik, de itt azt olvastam, hogy a kutatást vezető Stuart Parkin szerint az új technológiával százezerszeres írási/olvasási sebességet lehet elérni a flash-hez képest. Az új memória az adatokat U alakú mágneses nanohuzalokon elhelyezkedő atomok segítségével tárolja, egyetlen tranzisztorral 16 bit információt tudnak kinyerni, állítják az IBM kutatói.



Dr. Parkin azt is elmondta, ezzel véget érhet az a folyamat, amely egyre több tranzisztort próbál meg egyre kisebb helyen összeszorítani. Noha a "háromdimenziós mikroelektronika" projekt még csak kísérleti fázisban tart, szerintük tíz éven belül az eszközökbe is belekerülhetnek az új memóriamodulok.