Az Apple-nek valamit kezdenie kell az iPhone-nal, ha tartani akarja magát a terveihez. Továbbra is tízmillió eladott készülék a 2008-as cél, ami szakértők szerint túlságosan optimista elképzelés.

Mert az eladások nem hozzák a várt értéket, 2007 utolsó negyedévében például az átlag 180 ezer készülék volt hetente, többet kéne értékesíteniük, ha tartani akarják magukat az ütemtervhez. A feltört telefonok száma is növekszik, most már minden negyedik mobilt kikódolják, és ezek darabonként 370 dollár veszteséget okoznak az Apple-nek. Ami nagyon sok. Ha az Apple-nek sikerül keresztülvinni az eladási terveit, a bevételkiesés elérheti akár az 1.3 milliárd dollárt.

Pedig Toni Sacconaghi, a Bernstein Research elemzője szerint az iPhone akár a következő négy év húzóterméke lehetne, az Apple bevételeinek negyedét is hozhatná a kütyü, ha sikerülne úrrá lenni a problémákon. Meg ha nem csökkenne folyamatosan a készülék ára: Keith Bachman a BMO Capital Marketstől azt írja, jobban tenné a cupertinói vállalat, ha kiszállna a piacról az olcsó készülékekkel, mert hosszútávon többet veszíthet, mint amennyit nyer. Az iPhone-nak szerinte továbbra is a prémiumszegmensben kell versenyeznie, a profitot meg magasan kell tartani, ami persze nem éppen egy vásárlóbarát stratégia.

Pedig az Apple folyamatosan próbálja erősíteni a telefont fejlesztési és marketing oldalon is. A kínai piac meghódítási szándékáról már írtunk, ezzel mindenképpen megugrik az eladások száma. Azt azonban az Apple is tudja, hogy ez nem lesz elég, ezért a folyamatos fejlesztésbe menekül. Legkésőbb márciusban várjuk (1-3 hetes csúszásról értesült a Business Week) a szoftverfejlesztői csomag megjelenését a telefonra, ami eltér az eddigi, zárt felfogású termékfejlesztéstől, és jobban igazodik a szoftverpiac elvárásaihoz. Ráadásul az Apple megnyerte magának az American Idol (a Megasztárhoz hasonló tehetségkutató műsor) vetítésének jogát is, amivel megint csak erősíti piaci helyzetét.

Hogy ez, és az ilyen irányú lépések elegendők lesznek-e, nehéz megmondani. Sacconaghi szerint két választása van az Apple-nek: vagy erőteljesebben kell harcolnia a feltört telefonok ellen, vagy elő kell rukkolnia a saját független telefonjával.