Hát persze, hogy nem. Bár az idő pénz, nincs az a gyorsulás, ami 180 ezer forintot érne, különben meg ssd-t úgyis csak az kér a gépébe, aki mutogatni akarja azt az ismerőseinke. Aki különbözni akar a többi airestől.

Mert hát a mozgóalkatrészekkel telepakolt merevlemez helyett egy néma memóriát kérni a gépbe, az mindenképp előremutató dolog, és a Macworld legújabb, kínosan alapos tesztje rávilágít arra, hogy még némi gyorsulásra is lehet számítani.



Például a bootidőben: 32 másodperc lesz 48 másodperc helyett, ilyenkor bánja az ember, hogy nem Windowst használ, amit minden háttérkép-változtatás után újra kell indítani. A processzorigényes feladatokban egyébként nem hoz gyorsulást az ssd, de tömörítéskor, vagy fájl duplikálásakor már 5-10-15 százalékos változásra lehet számítani.

Igazi áttöréseket szoftverek elindításakor tudunk elérni, a Photoshop például 10 másodperc alatt töltődik be az ssd-s, 1,8-as Airen, míg a 80 gigabájtos merevlemezzel szerelt modellben erre 25 másodpercet kell várni.

Összességében viszont legalább annyiszor lassabb az ezer dolláros felárral adott memória, mint ahányszor fürgébb, ráadásul a Macworld szerint az sem egyértelmű, hogy az akku lassabban merül le az újfajta tárolóval.

Nem az Airben fog elterjedni az ssd, az biztos, de legalább végre bemutatkozott az Apple-nél is. Mostantól lehet játszani a méretekkel, meg az árakkal, aztán talán két-három év múlva valódi alternatívát jelenthet az ssd, nemcsak egy izgalmas kiegészítést. Ja és persze, ha lenne felesleges 1000 dollárom, természetesen én is  memóriaalapú tárolóval kérném az Airt.