Legalábbis a Bloomberg elemzője szerint nem lenne rossz ötlet, ha megvalósulnának a pletykák. William Pesek azzal érvel, hogy a japán cég most már csak harmadát éri annak, mint amennyiért az évtized elején fel lehetett volna vásárolni, szóval alkalmi vétel. Mindenesetre a Sony piaci részesedést veszített szinte minden területen, a tévék piacán már közel sem akkora név, mint korábban volt, a PS3-at az Xbox és a Wii, a Walkmant meg pont az iPod szorongatja. Látszólag rosszabb manapság Sonynak lenni, mint háromlábú, rühes kutyának a kanálisban, már ha csak Pesek elemzését vesszük figyelembe.



A borús helyzet felfestése után a szerző felveti, hogy az Apple-nek meg kéne vennie a Sony-t (amúgy is ezt pletykálják), ami kihúzná a vállalatot a bajból, ráadásul jót tenne a Steve Jobs birodalmának is. A felvásárlásnak Pesek szerint sok haszna lenne: még több remek dizájner dolgozhatna együtt, a Sony hardverei, tévéi, lejátszói, fényképezői, kiegészítenék az Apple kínálatát, a japán cég film- és zenerészlege meg egy rakás tartalommal láthatná el az iTunest, az iPodokat.

A 9to5Mac aztán le is vezeti, hogy ez miért lenne hülyeség. Egyrészt óriási különbség van a két vállalat filozófiája között, más a célközönség, mások az elvárások. Aztán az sem mellékes, hogy a 110 milliárd dollár értékű Apple nem tudná megvenni az ötvenmilliárdos Sonyt. Szóba jöhetne még az összeolvadás, de ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy Steve Jobs bárkinek is megengedné, hogy belepofázzon az Apple dolgaiba. Ráadásul a kaliforniai cég szárnyal, miközben a japánoknál egy rakás részleg gondokkal küzd. Arról nem is beszélve, hogy Jobs a legritkább esetben szokott vállalatokat felvásárolni, főleg akkorát, mint a Sony.

Szóval Apple Walkman még nem lesz egy ideig, ahogy Sony iPod sem.