Újabb remek teszt jelent meg a MacBook Airről, mire megérkezik Magyarországra az első gép, külföldön már boltokba kerül a második generáció. Persze megint a merevlemezes gépet hasonlították össze az ssd-ssel, és a felvezetésből egyértelműen kiderül, hogy nem éri meg a memóriaalapú-adattárolóval venni az Airt. Ezt ugyan senki nem mondja ki az AppleInsideren, de az adatok magukért beszélnek: elképesztő, ezer dolláros, közel kétszázezer forintos felárat kell fizetni a 80 gigabájtos merevlemezhez képest a 65 gigabájtos ssd-ért, ami formatálás után már csak 55,6 gigabájtos, a rendszer telepítése után meg már csak 38 gigabájt marad.



Jó lenne, ha az akku tovább bírná a mozgóalkatrész nélküli meghajtónak hála, de sajnos ez nem igaz. Én is megdöbbentem nagyjából fél éve, amikor megnéztem egy mobil merevlemez, meg egy ssd fogyasztási adatait, és bár a flashmemóriás meghajtó jobb adatokat tudott felmutatni, alig volt köztük különbség.

Az ssd nem is mindig gyorsabb, sőt, folyamatos írás közben még lassabb is, mint a merevlemez, olvasás esetén viszont elképesztően gyors, ami hamarabb felálló rendszert, rövidebb idő alatt betöltődő programokat jelent. Ez perszer azonnal érezhető, hasznos újítás, az ezer dolláros felár viszont maximum Steve Jobsnak éri meg.