Aki volt már a kaliforniai cég valamelyik üzletében, tudja, miért jó, ha az Apple maga üzemelteti a boltokat. Oké, én például csak a koronadíszben, a New York-i 5th Avenue-n található store-ban voltam, ami közvetlenül a Central Park mellett van, egy hatalmas üvegkocka alatt. A felszínen egy rakás ember ücsörög MacBookokkal, MacBook Prókkal, és a bolt wifihálózatára kapcsolódva neteznek, az üzletben még késő este is nyüzsögnek az emberek, de mégis mindenkire jut ideje az eladóknak, a kiszolgálás gyors és pontos, látszik, hogy _követelmény_ van.



Mindenki tudja mi a dolga, és a pénztáros még akkor sem jön zavarba, amikor a Kelet-Európából érkezett vásárló dombornyomott bankkártyáját nem fogadja el a rendszer, elfogadja a készpénzt, egyben sajnálkozva közli, hogy New Yorkban 10 százalék adót kell fizetni az elektronikai termékek után, szóval adjunk még pár dollárt.

Éppen ezért örömhír, hogy egy kicsit közelebb jön hozzánk az Apple. Legalábbis az állásajánlatokból ez derül ki. A cég német és svájci boltjaiba keres munkatársakat, Münchenbe, Genfbe és Zürichbe. Ez azért érdekes, mert eddig saját bolttal nem volt jelen az említett két országban az Apple, Európában csak a briteknél, Írországban és Olaszországban vannak Apple-store-ok.

És hogy mindez miért érdekes nekünk? Mert egy lépéssel közelebb került hozzánk a vállalat. Magyarországon ugye még a forgalmazónak sincs sok köze az Apple-höz, ami oka lehet néhány minőséggel kapcsolatos kifogásnak. Nem gondolom, hogy a közeljövőben bejönne az évente alig tízezer gépet jelentő piacra a cég, de a folyamat bíztató: ahogy növekszik, úgy terjeszkedik a cég.

Egyszer, amikor már nagyapák és nagyanyák leszünk, ölünkben az unokánk, talán arról kell majd mesélnünk, hogy "képzeld, volt idő, amikor még nem volt egyetlen hivatalos Apple-bolt sem az országban". Döbbenten, hitetlenül néz majd ránk az elkényeztetett kölyök.