Az Apple elérhetővé tette az iOS 18 és iPadOS 18 első bétaverzióit a nyilvános bétatesztelők számára, így a júniusi Worldwide Developers Conference óta először próbálhatja ki a nagyközönség az új szoftvereket. Az Apple eddig három fejlesztői bétát adott ki, és az első nyilvános béta ugyanazokat a tartalmakat tartalmazza, mint a harmadik fejlesztői béta.

A nyilvános bétatesztelők, akik regisztráltak az Apple bétatesztelési programjára, letölthetik az iOS 18 és iPadOS 18 frissítéseket a Beállítások alkalmazás megnyitásával, majd az Általános menüpontra kattintva a Szoftverfrissítés szakaszban kiválasztva az iOS 18 Public Beta opciót.

Fontos megjegyezni, hogy a bétaverziók hibákat, akkumulátor problémákat és egyéb komplikációkat okozhatnak, ezért érdemes a szoftvert másodlagos eszközre telepíteni vagy biztonsági mentést készíteni arra az esetre, ha vissza kellene állítani az iOS 17-et.

Az iOS 18 bemutatja az Apple Intelligence-t, amely AI funkciókat mélyen integrál az operációs rendszerbe. Bár nem minden funkció érhető el jelenleg, az újdonságok közé tartoznak az írási eszközök, amelyek segítenek a szövegek átírásában, csiszolásában, lektorálásában és összefoglalásában az alkalmazásokban, valamint az egyedi képek generálása az Image Playground segítségével. A Genmoji funkcióval egyedi emoji készíthetők, és a Siri teljes átalakítást kap. Az Apple Intelligence funkciói még nem élnek a bétaverziókban.

Az AI funkciók mellett (amelyek csak az iPhone 15 Pro modellekre és az M-sorozatú iPadekre lesznek korlátozva), az iOS 18 egy újratervezett Kezdőképernyőt is hoz, ahol lehetőség van az alkalmazásikonok és widgetek átrendezésére nyitott helyekkel, valamint egy színezési opció és új, sötétebb színek a Sötét módhoz.

A Vezérlőközpont is megújult, és az új Vezérlőgalériából kiválaszthatod, hogy mit szeretnél előtérbe helyezni. Több oldalt is létrehozhatsz, így csoportosíthatod a kapcsolódó vezérlőket, és testreszabhatod azok méretét. Az új frissítés részeként a Zseblámpa és a Kamera ikonok cserélhetők a Zárolt képernyőn, és a Vezérlőközpont opciói is választhatók az iPhone 15 Pro Akciógombjához.

Az Üzenetek alkalmazás támogatja az üzenetek ütemezését, bármilyen emoji használható a Tapback funkcióhoz, és üzenetek küldhetők műholdon keresztül is. Szövegeffektek is elérhetők bármelyik szóra, kifejezésre vagy emojihoz, valamint formázási lehetőségek, mint a félkövér és a dőlt betű is rendelkezésre állnak. Az Android-felhasználókkal folytatott beszélgetések esetében az Apple mostantól támogatja az RCS-t, ami azt jelenti, hogy képek és fájlok küldése során nem lesznek problémák, valamint láthatók lesznek a gépelési jelzések és az olvasási visszaigazolások, illetve a szöveges üzenetek Wi-Fi-n keresztül is küldhetők.

A Safari képes összefoglalni weboldalakat, így egy pillantással megtekintheted a fontos információkat. A Fotók alkalmazás átalakításra került, hogy jobban kiemelje a legjobb fényképeidet. Egy dedikált Jelszavak alkalmazás megkönnyíti a mentett jelszavak és bejelentkezések elérését, és mostantól bármely alkalmazást zárolhatod Face ID vagy Touch ID segítségével.

A fentieken kívül még rengeteg új funkció található az iOS 18 és az iPadOS 18 rendszerekben, amelyek itt nem kerültek említésre, így ha kiváncsi vagy, akkor érdemes lehet letölteni a béta verziót.